+
Riksbanken. Foto: Sverrir Thór.
 • Reporäntan oförändrad

  PUBLICERAD 2017-07-04 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-07-04 09:41

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken lämnar som väntat räntan oförändrad på -0,5 procent och fortsätter med köp av statsobligationer enligt tidigare meddelad plan. Det meddelar banken på tisdagen. I sitt pressmeddelande skriver man att konjunkturen är stark och att inflationen närmar sig 2 procent, något man anser att Riksbankens penningpolitik har bidragit till.

  Det har dock tagit lång tid att få upp inflationen och för att den ska stabiliseras runt 2 procent krävs fortsatt expansiv penningpolitik. Man väntar sig att reporäntan kan börja höjas i mitten av nästa år.

  ”Att inflationen varit lägre än inflationsmålet under en lång tid innebär att det finns en risk för att inflationsförväntningarna är känsligare än vanligt för negativa överraskningar. Mot denna bakgrund är det nu särskilt viktigt att inflationen mer varaktigt ligger nära inflationsmålet. En förutsättning för att så ska ske är att konjunkturen fortsätter att vara stark och gradvis sätter större avtryck i prisutvecklingen. Vid sidan av en fortsatt stark konjunktur är det viktigt att det inte sker en snabb förstärkning av kronans växelkurs. Det skulle exempelvis kunna ske om Riksbankens penningpolitik avviker tydligt från omvärldens,” skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x