+
Ulla Werkell och Reinhold Lennebo. Foton: Fastighetsägarna.
 • “Ränteavdragsförslag en stoppsignal”

  PUBLICERAD 2017-07-06 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-07-06 09:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringens förslag om en hårdare begränsning av företagens ränteavdrag än vad EU kräver är en tydlig stoppsignal för den svenska fastighetsbranschen. Förslaget kommer att leda till ökade kostnader och därmed till minskade investeringar i såväl nyproduktion som renoveringar. Det menar Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo och organisationens skattejurist Ulla Werkell i en debattartikel i Dagens industri på torsdagen.

  ”Regeringen hävdar att det förslag som nu läggs fram om kraftigt begränsade ränteavdragsmöjligheter tydligt skiljer sig från det förslag som Företagsskattekommittén tog fram 2014 och att man nu lyssnat på den massiva kritik som förts fram. I praktiken handlar förslaget om en skatteväxling där kraftigt höjda skatter för verksamheter som använder mycket lånat kapital ska finansiera en sänkning av bolagsskatten från 22 till 20 procent. För att mildra effekten på bostadsbyggandet, vill regeringen införa ett särskilt avdrag för räntekostnader vid nyproduktion av hyreshus. Det kommer inte att räcka,” skriver de.

  Man konstaterar att regeringen jobbar i stuprör och att ingen hänsyn tas till den sammanslagna effekten av förslag om bankskatt, ökade kapitaltäckningskrav på bankerna enligt Basel-regelverket eller vilken effekt paketeringsutredningens förslag om höjd skatt på fastighetsföretag kommer att ha. Kraftigt ökade finansierings- och skattekostnader för fastighetsbranschen.

  ”Det är en kostnadsökning som kommer leda till att fastighetsbranschen blir överbeskattad jämfört med övriga näringslivet och som inte gå att kompensera med ett mindre ränteavdrag för nyproducerade hyresfastigheter. Den sammanlagda effekten av regeringens politik och särskilt förslagen om begränsade ränteavdragsmöjligheter gör att fastighetsbolagens kostnader för bostadsbyggande ökar när finansierings- och skattekostnaderna ökar. Med ökade kostnader stiger också boendekostnaden för hyresgästerna vilket minskar efterfrågan på nyproducerade hyreslägenheter. Det slår direkt mot investeringar i nyproduktion som naturligtvis minskar när investeringskalkylen inte längre går ihop.”

  Regeringens fokus ligger på nyproduktion av hyresfastigheter men nyproduktion står för 1 procent av beståndet och det finns ett stort renoveringsbehov i befintligt bestånd, renoveringar som kommer att skjutas upp eller helt enkelt ställas in om renoveringskostnaden börjar stiga på grund av minskade ränteavdrag. Även investeringar i nyproduktion av samhällsfastigheter kommer att minska, skriver Lennebo och Werkell.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Datschas plan efter uppköpet – växa globalt

  Uncategorized Stronghold säljer analysföretaget Datscha för en hemlig summa. Planen med affären är att ta tjänsten till nya marknader. “Den sista tiden har vi diskuterat med tre större aktörer”, säger Urban Edenström, vd och grundare av Stronghold vars engagemang i Datscha nu tar slut.

 • “Våga ta ställning i kärnkraftsfrågan” 

  Politik På tisdagen skapades politisk turbulens när M och KD plötsligt lämnade energiöverenskommelsen till kärnkraftens fördel. Nu manas fastighetsbranschen att ta ställning i frågan. 

 • Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

  Börs Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

 • ANNONS
 • Skanska gör rekordaffär i Texas

  Transaktioner Byggjätten Skanska har sålt 90 procent av en skyskrapa i centrala Houston för 373 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. 

 • ANNONS
 • Stronghold säljer Datscha

  Nyheter I ett pressmeddelande uppger Stronghold Invest att Datscha går samman med amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics (RCA). “Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder”, kommenterar Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 • Humlegården och ägare enas om miljardlån

  Börs Humlegården har ingått en avsiktsförklaring med en majoritet av sina ägare som går ut på att dessa åtar sig att teckna företagscertifikat för upp till 1,6 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived