-
Räcker det att pressa byggkostnaderna?
Allt som händer mellan kommunens markanvisning och att nyckeln sätts i låset påverkar i slutändan den hyra som den nya hyresgästen ska betala. När man pratar om att byggpriserna måste ned – hur mycket påverkar det egentligen slutkunden?
Under den första dagen av Business Arena Almedalen diskuterades frågan – en diskussion som inleddes med att Sven Renström, vd på Olov Lindgren, hade med sig ett hemmasnickrat snöre som symboliserade olika delar i den hyra som hyresgäster till slut betalar. En orange del stod för markpriset, en röd för moms och en grön för drift och underhåll och så vidare. Den del av snöret som stod för byggproduktionspriset var 30 procent.
– Hälften av hyran går på något sätt till skatter – statliga, kommunala eller någonting. Det betyder att, om vi lyckas få byggarna att bygga 10 procent billigare kommer det ändå bara att ge 3 procent lägre hyra. Ändå är det vad alla pratar om, att byggarna ska bygga så att hyrorna blir lägre, säger Sven Renström.
Även Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, tycker att hans del blir orättvist beskyllt för att driva upp priserna.
– Den lilla bit av snöret som står för markpriserna är också liten, cirka åtta-tio procent. Ändå är det vad man pratar om hos kommunerna, säger han.
Sven Renström menar dock att den som tjänar mest på fördelningen i slutändan är just kommunerna, då de drar in pengar genom att skatteintäkterna ökar när fler invånare flyttar in i nya bostäder.
Mats Gerdau håller dock inte med.
– Vi har något som kallas skatteutjämning. Vi betalar varje år 500 miljoner kronor till andra kommuner. Effekten blir ibland absurd: vi fick en prognos att skatteintäkterna skulle öka med 44 miljoner– 37 av dem flyttar staten till andra kommuner. Så effekten av nya invånare blir minimal, säger Mats Gerdau.
Så, är det bara skattefrågorna som kan lösa bostadsbristen – ska bolagen sluta effektivisera sina processer om det ändå inte gör så stor skillnad?, undrar moderatorn Tomas Ernhagen.
– Nej. Man kan inte bar luta sig tillbaka och säga att ”det är bara skatter som spelar roll”, säger Marit Appelgren, vd på ByggVesta.
Maria Nordlander
-
24Storage stiger i börsdebuten
Börs Förrådsbolaget 24Storage noterades på First North på tisdagen. Aktien går starkt och handlas en bra bit över teckningskursen 47 kronor.
-
Styrelseledamot i Hembla storsäljer
Börs, Vonovia köper Hembla Styrelseledamoten Fredrik Brodin har sålt nästan alla sina aktier i Hembla. Brodin är med i den oberoende budkommitté tidigare rekommenderat ägarna att tacka nej till budet från Vonovia.
-
Han är ny HR-chef på Forsen: “Ett fint företag”
Rekrytering De senaste sex åren har han jobbat som konsult inom personal- och organisationsfrågor men tar han steget in på samhällsbyggaren Forsen och blir deras HR-chef.
-
Fastighetsfolk på tung hållbarhetslista
Hållbarhet När tidningen Aktuell Hållbarhet listar 25 hållbarhetsprofiler som de stora bolagen bör slåss om för att få in i sina styrelser kommer flera från fastighets- och samhällsbyggnadsbranschen.
-
Peab bygger bostäder i Helsingfors
Bostäder Peab har fått i uppdrag att bygga totalt 64 lägenheter i Sumparn i Helsingfors, Finland. Uppdragsgivare är Lumo Kodit.
-
-
Klart med fler bolag som får förtäta i Söderort
Bostäder Nyligen fick SSM en markanvisning för 150 bostäder och lokaler i Sjöstadshöjden i södra Stockholm. Nu får även NCC och JM mark att bygga på i förtätningspojektet.
-
Lidl öppnar på Torp köpcentrum
Handel Lidl ska uppföra en ny butik på Torp köpcentrum i Uddevalla. Byggentreprenör är MVB som ska bli klara lagom till julhandeln nästa år.
-
K2A köper fler hyresrätter i Växjö: “I linje med vår strategi”
Transaktioner K2A köper ett nybyggt hyresrättsprojekt av Skanska. “Ett förvärv i linje med vår strategi att stärka vår position på orter med stark befolkningstillväxt”, säger Johan Knaust.
Senaste kommentarer