+
 • Inflationen 1,7 procent i juni

  PUBLICERAD 2017-07-13 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-07-13 10:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  Konsumentprisindex, KPI, för juni var 321,97 och steg med 0,1 procent från maj. Jämfört med juni ifjol steg KPI med 1,7 procent och tolv månaders inflationen, inflationstakten, var således 1,7 procent i juni. Inflationen mätt som KPIF enligt det för Riksbanken specialframtagna måttet var 1,9 procent, lika mycket som i maj.

  Den starkast bidragande faktorn till att KPI steg mellan maj och juni var priserna på paketresor och utrikes flygresor som bidrog med 0,3 procent respektive 0,2 procent, och utvecklingen motverkades av lägre priser på kläder och drivmedel. Över tolv månader var det främst högre boendekostnader och restaurangpriser samt högre priser på livsmedel som bidrog till inflationen medan teleutrustning blev billigare.

  Det framgår av ett pressmeddelande från Statistiska centralbyrån.

  Sverrir Thór

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x