+
GBRE GI:s köp av Bromma Blocks är en av årets hittills största affärer. Foto: Wikipedia/Holger Ellgard.
 • Het marknad året ut

  PUBLICERAD 2017-07-06 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-07-06 17:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  Tre olika rådgivningsföretag har nu sammanfattat och kablat ut sina siffror för transaktionsvolymen under årets första halva. I vanlig ordning skiljer sig siffrorna lite åt, då rådgivare ibland kan bedöma värden olika i de fall man inte uppger värden, men konsensus är att volymen under första kvartalet uppgick till cirka 80 miljarder kronor.

  Således har Pangeas analytiker kommit fram till siffran 78 miljoner medan Newsec har räknat sig fram till 79 miljarder och enligt Savills uppgick volymen till 80 miljarder. Det är väsentligt lägre än under samma period i fjol, men då ska man ha i åtanke att den jämförelsen blir väldigt skev av att tidernas näst största enskilda fastighetsaffär i Sverige ägde rum under första halvåret 2016, när Castellum köpte Norrporten för 26,1 miljarder kronor. Av dessa 26,1 miljarder avsåg 22,5 miljarder fastigheter i Sverige. Notera att alla siffror som nämns bygger på fastighetsvärde.

  Även om årets siffror inte kommer upp i fjolårets nivåer är de inte att förringa och 80 miljarder kronor på sex månader är med alla mått mätt en hög siffra vilket rådgivarna ju konstaterar.

  – Vi ser inte att det skett någon avmattning på fastighetsmarknaden utan bedömer att den lägre transaktionsvolymen till stor del beror på att utbudet av fastigheter inte matchar den höga efterfrågan. Bra finansieringsklimat med låga räntor, avsaknad av alternativa placeringar och en volatil aktiemarknad leder till att fastigheter är ett intressant segment att investera i, kommenterar Ulrika Lindmark, som är Head of Valuation and Strategic Analysis på Newsec, transaktionsvolymen.

  En annan intressant parameter är att de cirka 80 miljarderna fördelas enligt Pangea på 215 olika transaktioner i år jämfört med 204 transaktioner i fjol. Det blir med andra ord fler och mindre avslut.

  Det är mycket som händer i världen just nu med Brexit och olika geopolitiska krutdurkar men som Peter Wiman, analyschef på Savills konstaterar förefaller den svenska marknaden helt opåverkad av detta.

  – Brexit kan till och med ha stärkt Sverige som investeringsalternativ för många internationella investerare. De utländska aktörerna har varit mycket konkurrenskraftiga och utländska investerare har gått vinnande ur budgivningen i de två senaste affärerna i Stockholms City.

  En annan osäkerhetsfaktor som rimligtvis torde kunna påverka men inte tycks göra det är de olika skatteförslagen som nu ligger ute på remiss, vilket Joakim Arvius, partner på Pangea, påpekar.

  Och så var det de utländska investerarna. Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea, säger att man märker ett stort intresse för, inte bara Sverige utan hela Norden, bland både internationella och pan-nordiska investerare. Medan volymen i Sverige har sjunkit lite så har den faktiskt stigit i samtliga våra nordiska grannländer och där är intresset bland utländska investerare stort. Inte minst från svenska investerare som har varit flitiga investerare i Danmark, Norge och Finland. I det sistnämnda landet ökade volymen med 80 procent under första halvåret, mycket tack vare Blackstone och Areim som har lagt ett kontant uppköpsbud på Sponda, och i Norge ökade volymen med 58 procent. Där är de svenska investeringarna en stark bidragande faktor, bland annat Samhällsbyggnadsbolagets jätteaffär där man köpte kronjuvelen i det norska fastighetsbeståndet för 4,5 miljarder kronor.

  Hur ser då resten av året ut? Enligt Peter Wiman är utsikterna bra.

  – Vi förväntar oss att 2017 blir ett bra år ur transaktionshänseende. Volymerna kommer sannolikt att stöttas upp av kommande försäljningar från kommuner och landsting, då 2018 är ett valår. Vi har dock noterat en tilltagande oro från marknadens aktörer för de föreslagna förändringarna av regelverken, men dessa verkar än så länge endast ha påverkat marknaden marginellt, om ens alls.

  Även Newsec ser en bra andra halva av året framför sig och stalltipset därifrån lyder på en sammanlagd volym om 170–180 miljarder kronor.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • ”Infrastruktur och bostäder måste löpa hand i hand”

  Infrastruktur, Valåret 2018 Fastighetsnytt talade med Tomas Eneroth som snart suttit ett år på posten som infrastrukturminister. Han ser gärna en tätare koppling mellan infrastrukturinvesteringar och stadsutveckling framöver men oroas också över kompetensbristen i de stora, planerade infrastrukturprojekt som ska till.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Bygger Kungspassagen i Uppsala

  Fastighetsmarknad Castellum planerar uppförandet av fastigheten Kungspassagen i Uppsala, som då kommer bli stadens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. “Det känns riktigt bra” säger Björn Johansson, Affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

 • ANNONS
 • Tyresö får fler bostäder

  Bostäder Sveafastigheter Utveckling och Belatchew Arkitekter har fått uppdraget att starta utvecklingen av den nya stadsdelen Wättinge, i Tyresö. Detta efter vinst i kommunens markanvisningstävling för etapp 1. 

 • ANNONS
 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x