+
Foto: Specialfastigheter.
 • Fängelse blir bostäder i Malmö

  PUBLICERAD 2017-07-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-07-12 10:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  MKB köper Malmö Centralfängelse från Specialfastigheter i syfte att bygga bostäder på tomten. Enligt en volymstudie kan bostadsbyggrätter på upp emot 20 000 kvadratmeter skapas på tomten.

  Allmännyttiga MKB har under längre tid sökt olika exploateringsmöjligheter i östra Malmö, och när Kriminalvården vid årsskiftet lämnade anstalten i Kirseberg dök möjligheten upp. MKB förvärvar fastigheten för en köpeskilling på 50,5 miljoner kronor.

  – Specialfastigheter har en tydlig inriktning – säkerhetsfastigheter. Då Kriminalvården sedan årsskiftet har lämnat anstalten i Kirseberg, Malmö Centralfängelse, och fastigheten ger stora möjligheter till att utveckla bostäder så har vi valt att sälja den till MKB som är en stor bostadsutvecklare i Malmö, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

  För att kunna bygga bostäder på fastigheten krävs att detaljplanen ändras.

  – Det är roligt att statlig mark kan användas till bostäder, det är en utveckling som vi gärna ser en fortsättning på, säger Terje Johansson, vd på MKB. Förvärvet av Centralfängelset 1 stärker vår position i stadsdelen. Läget är intressant eftersom det ligger längs ett stråk för kollektivtrafik och nära både Värnhem och Östervärn.

  Gjorda volymstudier visar på nya möjliga byggrätter om över 20 000 kvadratmeter BTA bostäder, omkring 250 lägenheter. Därtill kommer drygt 6 000 kvadratmeter BTA i den gamla fängelsebyggnaden.

  Det finns cirka tio byggnader och den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 12 500 kvadratmeter. Den ursprungliga byggnationen är från tidigt 1900-tal och har genomgått flera om- och tillbyggnader.

  I samtal med Fastighetsnytt säger Gunnar Östenson, affärsutvecklingschef på MKB, att det är en spännande fastighet man har köpt med både stora möjligheter men även utmaningar då fastigheten tidigare har haft en annan funktion än bostäder. Huruvida man kommer behöva riva delar av eller hela anstaltsbyggnaden är i dagsläget oklart.

  – Det får framtiden utvisa men jag skulle tro att det kommer att behövas mer exploatering på fastigheten innan vi är färdiga, säger Gunnar Östenson.

  Maria Nordlander
  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x