+
 • Examensarbete: Vilken upplåtelseform ska medborgaren välja?

  PUBLICERAD 2017-07-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-07-11 16:23

  En artikel av KTH-studenterna Kimberly Olsson och Hedda von Heideken, som skriver om sitt kandidatarbete “Vilken upplåtelseform ska medborgaren välja mellan hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet”.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ingen har undgått att det idag råder bostadsbrist på Stockholms bostadsmarknad. Det är svårt att erhålla ett förstahandskontrakt eftersom det i genomsnitt krävs en kötid på 9 år, samtidigt som många inte har tillräckligt med pengar för att köpa en lägenhet. Vid köp av lägenhet förväntar sig de flesta en bostadsrätt då ägarlägenheter sällan nämns som ett alternativ. I vissa artiklar har konsumenter till och med varnats för ägarlägenheter på grund av priserna. Upplåtelseformen är ny sedan 2009 men anledningen till varför det finns så få ägarlägenheter på marknaden och varför det inte byggs fler är svår att säkerställa. Vissa tror att bristen på ägarlägenheter grundar sig i kunskapsbrist.

  Vi är två tjejer i åldrarna 23 och 26 ute efter att leta lägenhet, vilket är anledningen till varför vi ville ta reda på vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt för oss att bo i. Eftersom kalkyler för detta saknas beslöt vi oss för att ta reda på detta i vårt kandidatarbete. Uppsatsen omfattade en studie av nybyggda lägenheter inom området Dalénum på Lidingö som JM projekterat, upphandlat och byggt. Vid beräkning av bostadsrätternas och ägarlägenheternas ekonomiska förutsättningar genomfördes en kalkyl med stående lån och en kalkyl med annuitetslån, där varje låntagare förväntades låna upp till bolånetaket. För hyresrätter antas det att inga lån förekommer i uthyrningssammanhang, utan endast en månadsavgift samt eventuella tillägg beräknas under kalkylperioden. Även en enkätundersökning genomfördes med syfte att redogöra för respondenternas insikt i ämnet.

  Resultaten från kalkylen visar att ägarlägenheter är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen bland de tre berörda upplåtelseformerna och erbjuder dessutom störst frihet enligt lag. Enkätundersökningen visade istället att många av respondenterna är intresserade av och tror att bostadsrätter är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen som erbjuder störst frihet. Samtidigt tror flera av samma respondenter att det råder en prisbubbla på marknaden som är på väg att spricka. Slutsatsen vi drar är att respondenternas kunskap i ämnet är något bristfällig. För att klargöra upplåtelseformernas rättigheter så motsvarar en hyresrätt en nyttjanderätt, en bostadsrätt ett köp av en andel i en förening och en ägarlägenhet en äganderätt till en lägenhet.

  Vi är övertygade om att ägarlägenheter är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen och medför dessutom störst frihet i boendet. Enda problemet är att upplåtelseformen finns i en mycket begränsad omfattning på marknaden idag, vilket föranleder att det inte är realistiskt att konsumenten förväntar sig kunna köpa en ägarlägenhet på Stockholms bostadsmarknad 2017. Naturligt blir då att konsumenten står inför valet mellan bostadsrätt och hyresrätt. Av alternativen är det bostadsrätt, enligt kalkylen, som är den mest ekonomiskt gynnsamma boendeformen och medför även störst inflytande dem sinsemellan. Konsumentens val av boendeform är dock alltid personligt och beror på konsumentens ekonomi, eventuella ködagar samt preferenser.

  Kimberly Olsson, kiol@kth.se
  Hedda von Heideken, heddavh@kth.se

  2 kommentarer

  1. Mats 2017-08-10

   Duktiga studenter som kom fram till helt rätt slutsats. BRF är en kollektiv boendeform som passade i en förgången tid. De som “köper” tror att de äger sin lägenhet vilket är helt fel. Man har har en villkorad rättighet att nyttja lägenheten så länge styrelsen i BRF godkänner dem. En ändring i BRF stadgan på förslag från styrelsen, två föreningsmöten senare och du kan bli av med din rätt att nyttja det du trodde du ägde. Det är helt absurt att vi tillåter en sådan upplåtelseform 2017! För hundra år sedan var det ett sätt för arbetare och hantverkare att gå samman och bygga sig sitt boende. Det byggde på att man satt mycket arbete och lite kapital till kollektivet.
   I dagarna har vi kunnat läsa om hur två styrelseledamöter satte sin förening i konkurs. Alla nyttjanderättsinnehavarna – de som trodde de var ägarna – till lägenheterna blev helt blåsta när fastigheten utmättes. Detta händer inte med en ägarlägenhet. Därför finns BRF bara i Sverige. Argumentet att avgifterna är för höga pga man flyttar så ofta är fel. Vid korta boenden är hyresrätten bäst. Vill man ha ett långsiktigt boende så är det ägande som gäller. Villa eller ägarlägenhet!

   Reply

  2. Hans Westerlind 2017-07-12

   Inte konstigt alls att ägarlägenhet ej blev succé i Sverige. Mycket trögare och dyrare hantera en ägarlägenhet på Sveriges rörliga marknad . Varje gång den byter ägare utgår 1,5-4 25% lagfartskostnad plus att belåning kräver pantbrev om kostnad 2% på pantbrevsbeloppet (drabbar framförallt första köpare)..
   Bostadsrätt är mycket bra och smidig ägandeform med ingen överlåtelsekostnD, förutom i vissa fall avgift 500-1000kr, och dito pantsättningsavgift, men i många fall gratis. Köpare har lärt sig kolla årsredovisning och att skuldsättning Brf påverkar avgift om /när räntor går upp.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x