+
 • EU om Brexit: Notan måste göras upp

  PUBLICERAD 2017-07-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-07-12 15:07

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är dags för britterna att säga vad man tycker, manar EU:s chefsförhandlare om Brexit inför nästa veckas förhandlingar. Framsteg krävs på alla områden innan en framtida relation kan diskuteras, anser EU.

  Parternas första möte den 19 juni var bra och klargörande, konstaterar EU:s Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

  – Men det hårda arbetet börjar nu. Vi måste ta tag ordentligt i alla frågor som är kopplade till Storbritanniens utträde: medborgarnas rättigheter, de nya gränserna och andra separationsfrågor, säger EU:s chefsförhandlare.

  – EU:s position är klar. Nu måste vi få veta Storbritanniens åsikter för att kunna fortsätta. Vi måste få veta var vi är överens och var vi inte är det, säger Barnier inför den andra förhandlingsrundan som inleds nästa vecka.

  Framsteg krävs
  Barnier varslar om att parterna måste gå framåt parallellt med frågorna om medborgarnas rättigheter, gränsen mellan Irland och Nordirland och den ekonomiska notan för utträdet.

  – De här tre områdena hänger ihop. Framsteg på ett eller två kommer inte att räcka för att vi ska kunna gå vidare och diskutera den framtida relationen till Storbritannien, säger Barnier i Bryssel.

  Inför nästa förhandlingsrunda kommer chefsförhandlaren att träffa såväl en delegation från det brittiska överhuset som oppositionsledaren Jeremy Corbyn och de regionala regeringscheferna i Skottland och Wales.

  Visslingar och rop?
  Barnier vill inte kommentera orden från Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson i det brittiska parlamentet i tisdags om att EU kan “gå och vissla” — motsvarande se sig i månen — om den mångmiljardersättning som EU uppges kräva av britterna.

  – Jag hör inga visslingar. Men jag hör att klockan tickar, säger Barnier.

  Pengakravet ser han som helt naturligt.

  – Det är ingen lösesumma. Det är ingen utträdesräkning. Det är inte ett straff. Det är inte någon hämnd. Men i varje skilsmässa måste notan göras upp. Vi ber inte Storbritannien om en enda euro mer än vad de gått med på att betala, säger EU:s chefsförhandlare i Bryssel.

  Fakta: Förhandlingarna om Brexit
  EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis enades vid sitt första förhandlingsmöte i Bryssel den 19 juni om grunderna för de fortsatta förhandlingarna.

  Tre inledande arbetsgrupper har skapats, om medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och “övriga separationsfrågor”. Därtill ska en separat “dialog” om gränsfrågan mellan Irland och Nordirland föras.

  Parterna är överens om att dela med sig av sina förhandlingsinlägg inför varje förhandlingsrunda. EU:s position finns dessutom utlagd på EU:s särskilda brexitsida: ec.europa.eu/commission/brexit-negotiations

  Nästa förhandlingsrunda inleds den 17 juli, följt av rundor den 28 augusti, 18 september och 9 oktober.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • ”Infrastruktur och bostäder måste löpa hand i hand”

  Infrastruktur, Valåret 2018 Fastighetsnytt talade med Tomas Eneroth som snart suttit ett år på posten som infrastrukturminister. Han ser gärna en tätare koppling mellan infrastrukturinvesteringar och stadsutveckling framöver men oroas också över kompetensbristen i de stora, planerade infrastrukturprojekt som ska till.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Bygger Kungspassagen i Uppsala

  Fastighetsmarknad Castellum planerar uppförandet av fastigheten Kungspassagen i Uppsala, som då kommer bli stadens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. “Det känns riktigt bra” säger Björn Johansson, Affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

 • ANNONS
 • Tyresö får fler bostäder

  Bostäder Sveafastigheter Utveckling och Belatchew Arkitekter har fått uppdraget att starta utvecklingen av den nya stadsdelen Wättinge, i Tyresö. Detta efter vinst i kommunens markanvisningstävling för etapp 1. 

 • ANNONS
 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x