+
Panelen leddes av Mona Finnström. Foto: Maria Nordlander.
 • En resurs för fastighetsbranschen

  PUBLICERAD 2017-07-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-07-05 14:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov, samtidigt som det finns en grupp i samhället som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, de nya svenskarna. Hur tar branschen på bästa sätt tillvara på kompetensen?

  Att behovet av kompetens är stort i en bransch där byggandet är uppe på de högsta nivåerna på många år är knappast en nyhet. Frågan har diskuterats mycket de senaste åren, när branschen behöver ungefär 11 000 personer till – och då har vi inte räknat in byggarna.

  Enligt Lena Nyqvist, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, är det dock svårt att veta exakt hur många som behövs, eftersom olika företag har många olika benämningar på samma yrken.

  – Men vi vet att vi behöver rekrytera på alla nivåer. Och svenskarna är slut – nu är det en rekryteringssnurra mellan bolagen, som bara driver lönerna, inget annat. tiden när nyexade knackade på dörren och sa hej, den är förbi, säger Lena Nyqvist.

  Av de som kommit till Sverige de senaste åren är 70 procent under 40 år – med andra ord en stark arbetskraftsresurs.

  – Dock är det många som saknar gymnasieutbildning, vi har ett kompetensutvecklingsbehov i gruppen och måste hitta lösningar. Då är det väldigt viktigt att hitta motiveringar hos en bransch, och hitta individer som har liten erfarenhet av branschen vilket man kan göra genom validering, oavsett om man har en icke-formellt förvärvad kompetens så kan man pröva den och hitta en utbildningsplan, säger Alexandra Sjöberg som är utvecklingsledare snabbspår på nationell nivå hos Arbetsförmedlingen.

  Hon menar att det för Arbetsförmedlingens del handlar mycket om kunskapsåterföring för att situationen ska bli bättre.

  – Vi försöker att ha regionala kunskapsnav för att säkerställa att arbetsgivare kan veta var man får kunskapen om det behövs, men även för våra förmedlare – vi kan inte räkna med att alla ska ha koll på alla branscher. Finns det ett nav så har de någonstans att vända sig, säger Sjöberg.

  Bo Strandberg är processledare för social hållbarhet på Förvaltnings AB Framtiden, ett av de många bolag som jobbar med att på olika sätt få in nyanlända på arbetsmarknaden.

  – De som står långt ifrån arbetsmarknaden tenderar också att komma ännu lägre från den. Men vägen till integration går via en bra introduktion. Jag har 900 kollegor, vi har alla möjligheter att implementera en bra introduktion i våra bolag. Dessutom har vi ett entreprenörsgäng som kan skapa bra introduktionsjobb.

  Hos Framtiden utgår man från den individuella etableringsplan som tagits fram för varje person. Efter det kör den första biten igång – en 12 veckors introduktionskurs.

  – Det gör vi för att människor ska veta vilken värld de kommer in i. Efter det är man kvar hos Framtiden i sex månader, sen kan bolaget fungera som referenter till nästa steg.

  Enligt Strandberg ska man ta emot 300 personer på 3 år. Hittills har 38 personer gått ut i arbetslivet.

  – Bara på 38 personer sparar staden 4 miljoner kronor på försörjningsbidrag. Jag kan tänka mig många saker som man kan använda de pengarna till istället.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. N N 2017-08-18

   “Och svenskarna är slut – nu är det en rekryteringssnurra mellan bolagen, som bara driver lönerna, inget annat. tiden när nyexade knackade på dörren och sa hej, den är förbi, säger Lena Nyqvist.”

   Den 22 juni skickade jag ett mail till Lena Nyqvist, där jag i egenskap av långtidsarbetslös med funktionsnedsättning förklarade min situation. Jag frågade i mitt mail Lena Nyqvist, om hon hade några tips på hur jag ska bära mig åt för att få ett arbete som fastighetsförvaltare. Jag efterlyste också dialog och debatt kring hur branschen bättre ska kunna (och våga) ta vara på oss med funktionsnedsättningar. Jag frågade om Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har några planer på att lyfta denna fråga.

   Jag förklarade hur jag sökt både jobb och praktikplatser hos ett oräkneligt antal arbetsgivare, dessvärre utan resultat. Det är därför med stor besvikelse jag läser Lena Nyqvists uttalande i denna artikel. Att hon bara ett par veckor efter ha fått mitt mail, säger att svenskarna är slut och att de inte längre knackar på några dörrar är inte med sanningen överensstämmande. Att i Almedalen förringa mitt kämpande med flera års resultatlöst jobb- och praktiksökande, efter att jag personligen kontaktat henne och vädjat om hjälp, kan inte betecknas som någonting annat än respektlöst. Något svar på mitt mail fick jag förövrigt aldrig.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x