• Vision om Värtan undertecknat

  PUBLICERAD 2017-06-20 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-20 10:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sex aktörer signerade under måndagen ett visionsdokument för Värtahamnen med förhoppning om igångsättande redan nästa år.

  Visionen talar om en aktivitetsbaserad stadsdel där det ska bo cirka 4 500 människor och finnas arbetsplatser för 10 000 personer, projektet ska delvis stå klart år 2021/2022. Visionen undertecknades under måndagen av Håkan Falk, Exploateringsdirektör för Stockholms stad,  Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter,  Biljana Pehrsson, vd Kungsleden, Mikael Eskils, vd Wallfast, samt Rikard Henriksson,  Head of Asset Management Niam.

  Det är allt vanligare att flera bolag går samman och gör gemensam sak i planeringen av större områden. Just i Norra Djurgårdsstaden har man hållit på länge. Håkan Falk, exploateringsdirektör i Stockholms stad, har tidigare jobbat på byggherresidan och skrev ett liknande avtal tillsammans med dåvarande finansborgarråd Sten Nordin redan för åtta år sedan.
  -Så samarbetet här nere är ganska långvarigt och jag tror att sättet att ta sig fram är just via samarbete. Vi kan inte sitta från stans sida och diktera villkoren, vi kan hantera vår mark men när det sedan ska byggas kommersiella fastigheter då måste det in aktörer som kan marknaden säger, Håkan Falk.

  Han får medhåll av Rikard Henriksson, Head of Asset Management, Niam
  -Det är viktigt som Håkan säger att bjuda in tidigt, risken är annars att detaljplaner blir väldigt styrande och inte marknadsanpassade. Sedan får allt inte vara marknadsanpassat efter hur det ser ut i dag, utan det måste finnas en uthållighet och en långsiktighet, säger Rikard Henriksson.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived