+
 • Transaktioner för 70 miljarder hittills i år

  PUBLICERAD 2017-06-19 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-06-19 15:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  Halvårsskiftet närmar sig och de sista dagarna i juni brukar bli ganska intensiva på transaktionsmarknaden. Det kan därför vara intressant att ta en titt på hur läget är just nu, innan den värsta hetsen drar igång.

  Hittills i år har fastigheter för 68,9 miljarder kronor bytt ägare, enligt Datschas transaktionsstatistik. Jämför man det med perioden 1 januari till 19 juni ifjol så är det en markant minskning då transaktionsvolymen då uppgick till 93,5 miljarder kronor. Inne i den statistiken finns dock Norrporten-affären där Castellum köpte det Sundsvallsbaserade bolaget till ett underliggande fastighetsvärde om 26,1 miljarder kronor. Sådana affärer kommer en gång per decennium och följaktligen har ingen ägt rum i år vilket gör att jämförelsen är skev. Tar man bort Norrporten-affären ifjol så ligger volymen i år faktiskt aningen högre än ifjol, 68,9 miljarder kontra 67,4 miljarder. Notera att statistiken omfattar alla transaktioner till ett underliggande fastighetsvärde om 40 miljoner kronor eller mer.

  Antalet affärer som möter de kriterierna är 262 jämfört med 312 ifjol vilket då innebär att snittaffären i år är större än den ifjol.

  Den transaktionsrådgivare som tagit störst del av kakan i år är CBRE som står för 19,6 procent av volymen och närmast därefter kommer Catella med 18,2 procent. Brunswick Real Estate som ifjol var överlägset störst, med 25,8 procent av marknaden, är nu fjärde störst med 14,8 procent av volymen, lite mindre än Cushman & Wakefield som är på tredje plats med 15,3 procent, enligt Datscha.

  Årets största enskilda affär är CBRE GIP:s köp av Bromma Blocks för uppskattningsvis 2,2 miljarder kronor.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x