+
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. Foto: Hyresgästföreningen Marie Linder. Foto: Hyresgästföreningen.
 • Svartkontrakt drabbar unga storstadsbor

  PUBLICERAD 2017-06-15 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 11:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hyresgästföreningen har i samarbete med Novus genomfört en enkätundersökning om svarthandel med hyreskontrakt, för att se hur utbredd handeln är och vilka som är inblandade.

  Knappt fem procent av de tillfrågade uppger sig någon gång ha köpt sitt hyreskontrakt. Trots att siffran är betydligt lägre än vad man tidigare befarat, så visar resultatet att unga storstadsbor är särskilt utsatta. Nästan var femte hyresgäst under 30 år i Storstockholm har betalat för sin lägenhet.

  – Unga som försöker få in en fot på bostadsmarknaden är särskilt utsatta och den största orsaken till det är bristen på hyresrätter, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

  Hon säger att det behövs fler billiga bostäder som människor har råd med för att bli kvitt problemet.

  – Ingen ska inte behöva tvingas till desperata åtgärder för att hitta någonstans att bo.

  En tidigare undersökning kring frågan, som gjordes inför Hyresgästföreningens lansering av Unga vuxnas boende i maj 2017, bekräftar att fenomenet är mer utbrett i storstadsområden.

  – Koncentrerar man frågorna till gruppen unga hyresgäster under 30 år i Storstockholm är nivån 18 procent. I storstadsområdena generellt ligger nivån på 13 procent, säger Love Börjeson, senior analytiker på Hyresgästföreningen och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

  Det handlar huvudsakligen om små lägenheter med ett rum och kök, vilket betyder att den betalade summan i snitt ligger på drygt 17 000 kronor. De flesta tvingas betala för sin första hyresrätt med förstahandskontrakt, bytesrätter är med andra ord inte det stora problemet.

  Resultatet visar att fastighetsägare, mäklare och hyresgäster kräver ersättning för ett hyreskontrakt i lika stor omfattning. Bilden av långa byteskedjor där betydande belopp flödar mellan hyresgäster stämmer alltså inte, enligt studien.

  Det finns dock antydningar i studien att handel med kontrakt i viss utsträckning även kan förekomma för större lägenheter och då handlar det om större belopp som går till mäklare snarare än till fastighetsägare eller hyresgäster. Studien är dock för liten och resultaten för osäkra för att man ska kunna dra långtgående slutsatser kring detta.

  Teresa Ahola

  Fakta:

  Undersökningen fokuserade på fem olika frågeställningar:

  • Hur utbredd är handeln med svarta hyreskontrakt?
  • Vilka aktörer är inblandade?
  • Vilken typ/storlek av lägenhetsobjekt är vanligast förekommande i samband med svarthandel av kontrakt?
  • Finns det grupper eller områden som utmärker sig?
  • Vilka belopp rör det sig om?

  Källa: Hyresgästföreningen

  1 kommentarer

  1. […] Svartkontrakt drabbar unga storstadsbor https://fastighetsnytt.se/2017/06/svarta-hyreskontrakt-drabbar-unga/ Men hyresgästföreningen vill tona ner problemet: 170615 Svartkontrakt är ett begränsat fenomen […]

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived