+
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. Foto: Hyresgästföreningen Marie Linder. Foto: Hyresgästföreningen.
 • Svartkontrakt drabbar unga storstadsbor

  PUBLICERAD 2017-06-15 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 11:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hyresgästföreningen har i samarbete med Novus genomfört en enkätundersökning om svarthandel med hyreskontrakt, för att se hur utbredd handeln är och vilka som är inblandade.

  Knappt fem procent av de tillfrågade uppger sig någon gång ha köpt sitt hyreskontrakt. Trots att siffran är betydligt lägre än vad man tidigare befarat, så visar resultatet att unga storstadsbor är särskilt utsatta. Nästan var femte hyresgäst under 30 år i Storstockholm har betalat för sin lägenhet.

  – Unga som försöker få in en fot på bostadsmarknaden är särskilt utsatta och den största orsaken till det är bristen på hyresrätter, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

  Hon säger att det behövs fler billiga bostäder som människor har råd med för att bli kvitt problemet.

  – Ingen ska inte behöva tvingas till desperata åtgärder för att hitta någonstans att bo.

  En tidigare undersökning kring frågan, som gjordes inför Hyresgästföreningens lansering av Unga vuxnas boende i maj 2017, bekräftar att fenomenet är mer utbrett i storstadsområden.

  – Koncentrerar man frågorna till gruppen unga hyresgäster under 30 år i Storstockholm är nivån 18 procent. I storstadsområdena generellt ligger nivån på 13 procent, säger Love Börjeson, senior analytiker på Hyresgästföreningen och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

  Det handlar huvudsakligen om små lägenheter med ett rum och kök, vilket betyder att den betalade summan i snitt ligger på drygt 17 000 kronor. De flesta tvingas betala för sin första hyresrätt med förstahandskontrakt, bytesrätter är med andra ord inte det stora problemet.

  Resultatet visar att fastighetsägare, mäklare och hyresgäster kräver ersättning för ett hyreskontrakt i lika stor omfattning. Bilden av långa byteskedjor där betydande belopp flödar mellan hyresgäster stämmer alltså inte, enligt studien.

  Det finns dock antydningar i studien att handel med kontrakt i viss utsträckning även kan förekomma för större lägenheter och då handlar det om större belopp som går till mäklare snarare än till fastighetsägare eller hyresgäster. Studien är dock för liten och resultaten för osäkra för att man ska kunna dra långtgående slutsatser kring detta.

  Teresa Ahola

  Fakta:

  Undersökningen fokuserade på fem olika frågeställningar:

  • Hur utbredd är handeln med svarta hyreskontrakt?
  • Vilka aktörer är inblandade?
  • Vilken typ/storlek av lägenhetsobjekt är vanligast förekommande i samband med svarthandel av kontrakt?
  • Finns det grupper eller områden som utmärker sig?
  • Vilka belopp rör det sig om?

  Källa: Hyresgästföreningen

  1 kommentarer

  1. […] Svartkontrakt drabbar unga storstadsbor https://fastighetsnytt.se/2017/06/svarta-hyreskontrakt-drabbar-unga/ Men hyresgästföreningen vill tona ner problemet: 170615 Svartkontrakt är ett begränsat fenomen […]

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Akelius: “20 procent över bokfört värde”

  Fastighetsmarknad På måndagen kom nyheten att Akelius säljer bostäder för hela 7,2 miljarder. I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att försäljningen är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

 • Akelius säljer för 7,2 miljarder

  Bostäder, Transaktioner Akelius säljer hela 2 839 lägenheter i Tyskland för 685 miljoner euro – motsvarande 7,2 miljarder svenska kronor. 

 • Nya ledamöter tar plats i Hemfosa

  Styrelse Humlegårdens vd Anneli Jansson, Skandia Fastigheters vd Anders Kupsu samt Carl Mörk, bland annat styrelseledamot i Stendörren, tar plats i Hemfosas styrelse. Det föreslår valberedningen inför årsstämman. 

 • ANNONS
  • Sex nya medarbetare till Nordic PM

   Rekrytering Nordic PM har rekryterat sex nya medarbetare. Linda Palmgren, Niklas Gruffman, Charlotte Ehrenborg, Mattias Wennmark och Robert Rosin utökar arbetsstyrkan på Stockholmskontoret. Daniel Hansson rekryteras till kontoret i Helsingborg. 

  • Diös breddar mot coworking

   Norr Coworking-aktören Great Space ska utveckla sitt koncept i Diös företagshus Metropol i Sundsvall. I samband med det utvecklas fastigheten invändigt. 

 • “Flyttkedjor fungerar inte”

  Bostäder Ett argument för nybyggda, ofta dyrare, bostäder är att de skapar flyttkedjor som gör att de nya bostäderna kommer alla till del. Men enligt en ny rapport saknas belägg för att flyttkedjor faktiskt fungerar. 

 • ANNONS
 • På SXSW är dörren till framtiden på vid gavel

  Samhälle Är du nyfiken på hur framtiden kan komma att se ut? Då kan onekligen Austin i Texas, vara rätt ställe att börja på. Under en dryg vecka i mars varje år samlas hundratusentals människor på konferensen South By Southwest. I år fick vi bland annat lära oss hur kinesiska CaiNiaos plan för att leverera en miljard paket under ett dygn.

 • Skanska får hotellorder på 470 miljoner

  Fastighetsmarknad Skanska har fått uppdrag av Fabege att bygga ett nytt hotell i Arenastaden, i Solna stad. Ordervärdet uppgår till runt 470 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived