+
Illustration: Petter Furå.
 • Regeringen: “byggrätter ska bebyggas”

  PUBLICERAD 2017-06-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-06-22 13:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar utses till särskild utredare.

  Runt om i landets kommuner finns många byggrätter i klara detaljplaner och väntar på att bebyggas. I det nya uppdraget ingår att kartlägga kommunernas användning av nuvarande regler i plan- och bygglagen och analysera hur effektiva de är-

  – Behovet av bostäder är stort och i många kommuner finns ett betydande antal byggrätter som står outnyttjade. Om de kan utnyttjas kan vi få fram fler bostäder snabbare, säger bostadsminister Peter Eriksson.

  Utredningen ska också studera andra metoder som kommunerna använder sig av, sprida information om goda exempel och bedöma om det finns behov att förstärka kommunernas möjligheter att säkerställa detaljplanernas genomförande och i så fall ge förslag på hur en sådan kan göras.

  – Jag är glad över att vi kommit överens med regeringen om att tillsätta den här utredningen. Vi måste göra allt för att hålla uppe den höga byggtakten. Att tilldelad mark ska bebyggas borde vi alla kunna vara överens om. Nu får vi se hur det förhåller sig i verkligheten, och om vi måste ge kommunerna ökade möjligheter till kravställande, säger Nooshi Dadgostar.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Illustration: Petter Furå.