+
John Lindell.
 • Det gamla är det nya

  PUBLICERAD 2017-06-25 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-26 16:36

  Textstorlek

  Dela med andra


  Varje år säljer kommuner ut fastigheter för flera miljarder till högstbjudande utan att ställa några krav på de fastighetsbolag som köper fastigheterna.

  Kommunerna håller tummarna att någon annan kan driva det bättre än kommunens eget fastighetsbolag kan göra. De som bor i området som hade hoppats på en förändring ser snart att det inte kommer hända något, hoppet om att någon skulle ta ansvar för området eller de boende kommer på skam.

  I de områden där den socioekonomiska utvecklingen har varit dålig har även priserna för bostäder haft en långt sämre prisutveckling jämfört med andra områden. I de flesta av dessa utsatta områden finns det en god samhällsservice, hyggligt utbud av handel, närhet till natur och sjöar, spårbunden trafik, kultur, idrott mm. Men det finns ett problem och det är att attraktionskraften är låg på grund av lågt socioekonomiskt index, vilket är den mest avgörande faktorn för prisutvecklingen på bostäder i ett utsatt område. Det är lätt att otrygghet och osäkerhet skapas och förstärks vilket leder till ett utanförskap.

  Därför är det anmärkningsvärt att kommuner som säljer ut sina fastigheter inte ställer högre krav på de fastighetsbolag som köper fastigheter i dessa områden.

  Genom att ta fram kvalitetsprogram för befintliga fastigheter och eventuellt tillkommande byggrätter utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet kan både fastighetsbolagen och kommunen göra en bra affär.

  I kvalitetsprogram kan kommunerna ställa krav på hur områdena ska utvecklas i samverkan med kommunen och kommunens fastighetsbolag. Ett starkt incitament för fastighetsbolagen att ta fram hållbara handlingsplaner och idékoncept, som sedan kan omsättas till verkligheten, är att kommunerna prioriterar kvalitet och hållbarhet före pris.

  Genom att ställa höga krav på köparna ökar hoppet även för de boende, tryggheten och säkerheten ökar på sikt, likaså minskar utanförskapet. Det i sin tur ger en ökad attraktionskraft vilket kommer att höja statusen för området och även priserna på bostäder. Långsiktiga fastighetsbolag som menar att man vill göra skillnad kommer få en prisutveckling som inte någon markanvisning i Sverige kommer i närheten av. Det är svårt att få med en möjlig prisutveckling i kalkylen, men de som vågar kommer att vara vinnare – det gamla är det nya.

  John Lindell
  Projektledare för hållbar avyttring av stadsdelscentrum i Rissne, Hallonbergen och Ör i Sundbyberg.

  2 kommentarer

  1. Cecilia Hedenstierna 2017-06-30

   Otroligt väl formulerat och modigt att du taöar ur skägget!!! Håller precis på att starta ett fastighetsbolag med exakt “din”värdegrund. Vi är en kreativ grupp som ska bygga upp detta bolag och vi siktar högt och känner stort ansvar för vårt samhälle och våra medmänniskor. Vi kommer från olika platser, olika bakgrund och med patos för att bli en förebild.
   Jättekul att läsa det du skrev!
   Trevlig helg!

   Reply

  2. Ulf Johannisson 2017-06-26

   Har du statistik på att där den socioekonomiska utvecklingen har varit dålig har även priserna för bostäder haft en långt sämre prisutveckling – i så fall vore jag tacksam om du skickar den

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x John Lindell.