+
John Lindell.
 • Det gamla är det nya

  PUBLICERAD 2017-06-25 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-26 16:36

  Textstorlek

  Dela med andra


  Varje år säljer kommuner ut fastigheter för flera miljarder till högstbjudande utan att ställa några krav på de fastighetsbolag som köper fastigheterna.

  Kommunerna håller tummarna att någon annan kan driva det bättre än kommunens eget fastighetsbolag kan göra. De som bor i området som hade hoppats på en förändring ser snart att det inte kommer hända något, hoppet om att någon skulle ta ansvar för området eller de boende kommer på skam.

  I de områden där den socioekonomiska utvecklingen har varit dålig har även priserna för bostäder haft en långt sämre prisutveckling jämfört med andra områden. I de flesta av dessa utsatta områden finns det en god samhällsservice, hyggligt utbud av handel, närhet till natur och sjöar, spårbunden trafik, kultur, idrott mm. Men det finns ett problem och det är att attraktionskraften är låg på grund av lågt socioekonomiskt index, vilket är den mest avgörande faktorn för prisutvecklingen på bostäder i ett utsatt område. Det är lätt att otrygghet och osäkerhet skapas och förstärks vilket leder till ett utanförskap.

  Därför är det anmärkningsvärt att kommuner som säljer ut sina fastigheter inte ställer högre krav på de fastighetsbolag som köper fastigheter i dessa områden.

  Genom att ta fram kvalitetsprogram för befintliga fastigheter och eventuellt tillkommande byggrätter utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet kan både fastighetsbolagen och kommunen göra en bra affär.

  I kvalitetsprogram kan kommunerna ställa krav på hur områdena ska utvecklas i samverkan med kommunen och kommunens fastighetsbolag. Ett starkt incitament för fastighetsbolagen att ta fram hållbara handlingsplaner och idékoncept, som sedan kan omsättas till verkligheten, är att kommunerna prioriterar kvalitet och hållbarhet före pris.

  Genom att ställa höga krav på köparna ökar hoppet även för de boende, tryggheten och säkerheten ökar på sikt, likaså minskar utanförskapet. Det i sin tur ger en ökad attraktionskraft vilket kommer att höja statusen för området och även priserna på bostäder. Långsiktiga fastighetsbolag som menar att man vill göra skillnad kommer få en prisutveckling som inte någon markanvisning i Sverige kommer i närheten av. Det är svårt att få med en möjlig prisutveckling i kalkylen, men de som vågar kommer att vara vinnare – det gamla är det nya.

  John Lindell
  Projektledare för hållbar avyttring av stadsdelscentrum i Rissne, Hallonbergen och Ör i Sundbyberg.

  2 kommentarer

  1. Cecilia Hedenstierna 2017-06-30

   Otroligt väl formulerat och modigt att du taöar ur skägget!!! Håller precis på att starta ett fastighetsbolag med exakt “din”värdegrund. Vi är en kreativ grupp som ska bygga upp detta bolag och vi siktar högt och känner stort ansvar för vårt samhälle och våra medmänniskor. Vi kommer från olika platser, olika bakgrund och med patos för att bli en förebild.
   Jättekul att läsa det du skrev!
   Trevlig helg!

   Reply

  2. Ulf Johannisson 2017-06-26

   Har du statistik på att där den socioekonomiska utvecklingen har varit dålig har även priserna för bostäder haft en långt sämre prisutveckling – i så fall vore jag tacksam om du skickar den

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived