+
 • Akelius säljer för 4 miljarder

  PUBLICERAD 2017-06-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-16 09:09

  Textstorlek

  Dela med andra

  Akelius har avtalat om att sälja 61 fastigheter, totalt 2 299 lägenheter, i Helsingborg till Willhem och Folksamgruppen. Priset uppgår till 3 810 miljoner kronor, 21 800 kronor per kvadratmeter.

  Fastigheterna är byggda mellan 1906-1992 och hälften av dem ligger i centrum och Eneborg, resterande runtom i Helsingborg, såsom Statterna och Adolfsberg

  Willhems del av förvärvet är 34 fastigheter om totalt 1 138 hyresbostäder och en uthyrningsbar yta om 87 396 kvadratmeter. Köpeskillingen uppgår till 1 862 miljoner kronor. Willhems bestånd i Helsingborg växer efter ingångna avtal till 2 131 bostäder.
  – Generellt ser vi mycket positivt på att kunna växa i Helsingborg. Nyligen etablerade vi oss med ett eget kontor på orten och i och med det är grunden lagd för en fortsatt expansion. Vi är också glada över samarbetet med Folksamgruppen som innebär att vi delar affären mellan oss, säger Willhems vd Mikael Granath.

  Folksamgruppens del av förvärvet är 28 bostadsfastigheter med en total uthyrningsbar area om 87 700 kvadratmeter. Omkring 91 procent av hyresvärdet avser bostäder, resten är lokaler, garage och parkeringar. . Köpeskillingen uppgår till 1 948 miljoner kronor. Investeringen fördelas inom Folksamgruppen enligt följande: KPA Pensionsförsäkring cirka 1 074 miljoner kronor, Folksam Liv (Övrig livförsäkring) cirka 643 miljoner kronor och Folksam Sak cirka 230 miljoner kronor.
  – Vi får in en stor volym hyresbostäder med god utvecklingspotential i en av Sveriges mest expansiva och välbelägna städer. Affären är stor och viktig för oss i vårt arbete med att kraftigt öka fastighetsexponeringen, samtidigt som den sänker risknivån i portföljen. Den har dessutom skett genom ett välfungerande samarbete med Willhem, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

  Akelius vd, Pål Ahlsén, kommenterar affären i ett pressmeddelande.
  – Vår grej är bostäder i storstäder. Vi  kommer att återinvestera i nya och befintliga hus.

  Tillträde sker i september förutsatt godkännande av Konkurrensverket.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived