+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Utreder VA-regler för fler bostäder på landsbygden

  PUBLICERAD 2017-05-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-12 14:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen ser över lagen om allmänna vattentjänster, för att även fastighetsägare ska kunna gå samman och skapa en gemensamhetsanläggning. Många glesbygdskommuner har tidigare klagat på att dagens ordning försvårar för nybyggnation, inte minst på landsbygden.

  Enligt ett pressmeddelande från regeringen har kommunpolitiker från runt om i landet och flera partier uppmärksammat bostadsminister Peter Eriksson på problemet, som består i att kommuner upplever att kostnaderna för att ordna vattentjänster på landsbygderna är betydande. Att det är just kommunerna som är skyldiga att ordna med frågan upplevs därför som ett hinder för nybyggnation.

  En utredning ska nu titta på att det inte alltid är kommunen som ska ansvara för vatten och avlopp i ett verksamhetsområde. Ibland blir det istället billigare både för kommunen och för fastighetsägarna att fastighetsägarna går samman och skapar en så kallad gemensamhetsanläggning. En mer flexibel lagstiftning kan ge mer optimala och kostnadseffektiva lösningar både för fastighetsägaren och för kommunen.

  Utredaren ska undersöka om lagen om allmänna vattentjänster kan stimulera nybyggnation genom att ge incitament för fastighetsägare på landsbygden att ordna VA genom samverkan mellan fastighetsägarna.

  – Som bostadsminister är jag idag glad att vi i regeringen beslutat att tillsätta en utredning som snabbt ska föreslå förändringar utifrån den problembeskrivning som kommunpolitikerna delgivit regeringen. Det kommer möjliggöra för fler bostäder på landsbygden, säger bostadsminister Peter Eriksson.

  Utredningen kommer att pågå till 28 februari 2018. Regeringen har utsett Anders Grönvall till särskild utredare.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Är framtidens kontor delat?

  Kontor En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.

 • Rekordlåga vakanser för Wihlborgs

  Börs Wihlborgs förvaltningsresultat steg 12 procent till 372 miljoner kronor i det tredje kvartalet, bland annat till följd av en mycket god efterfrågan på det Skånska bolagets kontorslokaler. Enligt bolaget ligger vakanserna nu på rekordlåga nivåer.

 • Hyreshöjningen störst i Nykvarn

  Bostäder Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Högsta genomsnittliga hyreshöjningen förra året ägde rum i Nykvarns kommun.

 • ANNONS
 • Fortsatt stort behov av hotell i Stockholm

  Hotell Trots att antalet hotellrum har ökat markant i Stockholm de senaste åren, finns fortfarande behov av ytterligare cirka 1 000 hotellrum i staden. Det visar Hotellrapporten 2018, som Stockholms Business Region står bakom. 

 • ANNONS
 • Tobin ansöker om listbyte efter Klöverns intåg

  Börs Tobin Properties uppfyller inte längre kraven för att vara listade på First North Premier och ansöker därför om att flytta bolaget till First North.

 • Axfast och Slussgården rankas i topp

  Fastighetsmarknad Axfast och Slussgården rankas högst i Sverige i MSCI:s ranking över de fastighetsinvesterare som ingår i deras index i respektive land. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived