+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Utreder VA-regler för fler bostäder på landsbygden

  PUBLICERAD 2017-05-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-12 14:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen ser över lagen om allmänna vattentjänster, för att även fastighetsägare ska kunna gå samman och skapa en gemensamhetsanläggning. Många glesbygdskommuner har tidigare klagat på att dagens ordning försvårar för nybyggnation, inte minst på landsbygden.

  Enligt ett pressmeddelande från regeringen har kommunpolitiker från runt om i landet och flera partier uppmärksammat bostadsminister Peter Eriksson på problemet, som består i att kommuner upplever att kostnaderna för att ordna vattentjänster på landsbygderna är betydande. Att det är just kommunerna som är skyldiga att ordna med frågan upplevs därför som ett hinder för nybyggnation.

  En utredning ska nu titta på att det inte alltid är kommunen som ska ansvara för vatten och avlopp i ett verksamhetsområde. Ibland blir det istället billigare både för kommunen och för fastighetsägarna att fastighetsägarna går samman och skapar en så kallad gemensamhetsanläggning. En mer flexibel lagstiftning kan ge mer optimala och kostnadseffektiva lösningar både för fastighetsägaren och för kommunen.

  Utredaren ska undersöka om lagen om allmänna vattentjänster kan stimulera nybyggnation genom att ge incitament för fastighetsägare på landsbygden att ordna VA genom samverkan mellan fastighetsägarna.

  – Som bostadsminister är jag idag glad att vi i regeringen beslutat att tillsätta en utredning som snabbt ska föreslå förändringar utifrån den problembeskrivning som kommunpolitikerna delgivit regeringen. Det kommer möjliggöra för fler bostäder på landsbygden, säger bostadsminister Peter Eriksson.

  Utredningen kommer att pågå till 28 februari 2018. Regeringen har utsett Anders Grönvall till särskild utredare.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x