+
Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.
 • Äger danska fastigheter för 40 miljarder

  PUBLICERAD 2017-05-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-05-11 16:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finanskrisen slog hårt mot Danmarks ekonomi och i synnerhet mot dansk fastighetsmarknad. Både bostadspriser och priser på kommersiella fastigheter föll brant. Det i sin tur slog ut en del danska banker men öppnade även upp en lucka för svenska fastighetsinvesterare på jakt efter diversifiering och god avkastning. Ett stort antal portföljer reades ut på marknaden när krisdrabbade fastighetsbolag likviderades och välkapitaliserade svenska aktörer tog tillfället i akt och positionerade sig på marknaden.

  Enligt en rapport om svenska fastighetsinvesteringar i Danmark som Øresundsinstituttet släppte på onsdagen har svenska bolag numera fastigheter till värde om 40 miljarder svenska kronor i Danmark och sett till uthyrningsbar yta uppgår beståndet till 2 miljoner kvadratmeter.

  Störst är Niam som nyligen tog över en portfölj om 560 miljoner euro, motsvarande 5,4 miljarder kronor, när man förvärvade HD Ejendomme. Niam har efter den affären cirka 860 000 kvadratmeter under förvaltning i Danmark och därefter kommer Wihlborgs som äger cirka 400 000 kvadratmeter i Storköpenhamn. Hittills i år har kommersiella svenska aktörer köpt fastigheter för 8,5 miljarder i Danmark vilket kan jämföras med 12,5 miljarder under 2016 och 7,5 miljarder under 2015. Utöver Niam och Wihlborgs har Akelius, Balder, Castellum, Heimstaden och Akelius varit aktiva på marknaden.

  Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

  Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

  Det svenska intresset för investeringar i Danmark ökar således och i kombination med att allt fler ser den svenska marknaden som dyr förklaras det av att det helt enkelt finns ett större utbud kvalitetsfastigheter på andra sidan sundet.

  Av Øresundsinstituttets rapport framgår att på grund av danska skatteregler är det gynnsamt för danska institutionella ägare att avyttra fastigheter istället för att hålla dem som långsiktiga innehav. Det är en stor kontrast till den svenska marknaden där många klagar på att institutionerna blir huskramare, köper de bästa objekten och sitter på dem länge. Det har därför funnits läge för svenska, och andra utländska, investerare att göra affärer i Danmark, vilket svenskarna tacksamt tagit emot.

  Øresundsinstituttet har pratat med Peter Winther, vd för Danmarks största fastighetsrådgivare Sadolin & Ahlbæk, som säger att det de senaste åren inte gått att göra fel som fastighetsinvesterare i Danmark. Konkurrensen har dock hårdnat och priserna trissats upp men det finns fortfarande en stor uppsida på projektsidan, för de bolag som har de ekonomiska musklerna. Där har exempelvis Balder tagit position och utvecklat både bostäder och kommersiellt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Dags för omtvistade snabbtåg

  Business Arena, Infrastruktur Ostlänken är ett av de mest omdiskuterade projekten i modern tid, men efter att tidplanen reviderats ska de börja rulla först om 16 år, under 2035. Kommer man att nå den vitalisering av regionen man hoppas på? Projektet diskuterades under den första upplagan av Business Arena i Norrköping.

 • Cattis Carlén blir politisk sakkunnig åt Per Bolund

  Bostäder, Rekrytering Den 22 mars börjar Cattis Carlén som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Hon kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 • Prime Living lånar till usla villkor

  Börs Den krisande studentbostadsbyggaren Prime Living meddelar att man kommit överens med ett konsortium bestående av direkta eller indirekta aktieägare om att låna 39,3 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Slättö emitterar obligation

  Fastighetsmarknad Slättö Fastpartner Spånga AB emitterar ett obligationslån om 400 miljoner kronor på den nordiska obligationsmarknaden.

 • ANNONS
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  Börs Oscar Properties informationsgivning kring hur bolaget kommer klara sina skuldåtaganden framöver är bristfällig. Bolaget kan därför ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen. Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

 • Skanskas svaga lönsamhet håller i sig

  Börs Skanska räknar inte med att nå sitt lönsamhetsmål för byggrörelsen under 2019 och 2020. Först när en mängd olönsamma projekt i USA och Polen tröskats igenom kan målet att byggmarginalen ska överstiga 3,5 procent komma att uppnås. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived