+
Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.
 • Äger danska fastigheter för 40 miljarder

  PUBLICERAD 2017-05-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-05-11 16:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finanskrisen slog hårt mot Danmarks ekonomi och i synnerhet mot dansk fastighetsmarknad. Både bostadspriser och priser på kommersiella fastigheter föll brant. Det i sin tur slog ut en del danska banker men öppnade även upp en lucka för svenska fastighetsinvesterare på jakt efter diversifiering och god avkastning. Ett stort antal portföljer reades ut på marknaden när krisdrabbade fastighetsbolag likviderades och välkapitaliserade svenska aktörer tog tillfället i akt och positionerade sig på marknaden.

  Enligt en rapport om svenska fastighetsinvesteringar i Danmark som Øresundsinstituttet släppte på onsdagen har svenska bolag numera fastigheter till värde om 40 miljarder svenska kronor i Danmark och sett till uthyrningsbar yta uppgår beståndet till 2 miljoner kvadratmeter.

  Störst är Niam som nyligen tog över en portfölj om 560 miljoner euro, motsvarande 5,4 miljarder kronor, när man förvärvade HD Ejendomme. Niam har efter den affären cirka 860 000 kvadratmeter under förvaltning i Danmark och därefter kommer Wihlborgs som äger cirka 400 000 kvadratmeter i Storköpenhamn. Hittills i år har kommersiella svenska aktörer köpt fastigheter för 8,5 miljarder i Danmark vilket kan jämföras med 12,5 miljarder under 2016 och 7,5 miljarder under 2015. Utöver Niam och Wihlborgs har Akelius, Balder, Castellum, Heimstaden och Akelius varit aktiva på marknaden.

  Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

  Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

  Det svenska intresset för investeringar i Danmark ökar således och i kombination med att allt fler ser den svenska marknaden som dyr förklaras det av att det helt enkelt finns ett större utbud kvalitetsfastigheter på andra sidan sundet.

  Av Øresundsinstituttets rapport framgår att på grund av danska skatteregler är det gynnsamt för danska institutionella ägare att avyttra fastigheter istället för att hålla dem som långsiktiga innehav. Det är en stor kontrast till den svenska marknaden där många klagar på att institutionerna blir huskramare, köper de bästa objekten och sitter på dem länge. Det har därför funnits läge för svenska, och andra utländska, investerare att göra affärer i Danmark, vilket svenskarna tacksamt tagit emot.

  Øresundsinstituttet har pratat med Peter Winther, vd för Danmarks största fastighetsrådgivare Sadolin & Ahlbæk, som säger att det de senaste åren inte gått att göra fel som fastighetsinvesterare i Danmark. Konkurrensen har dock hårdnat och priserna trissats upp men det finns fortfarande en stor uppsida på projektsidan, för de bolag som har de ekonomiska musklerna. Där har exempelvis Balder tagit position och utvecklat både bostäder och kommersiellt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived