• Bygger USA:s första höghastighetsjärnväg

  PUBLICERAD 2017-05-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-15 14:43

  Artikeln kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 3, som utkommer på fredag den 19 maj. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Det är inte bara i Sverige som vi tittar på snabba tåg som lösningen på många av våra problem vad gäller miljö och transporter. I Kalifornien i USA håller ”California High-Speed Rail” på att byggas – landets första höghastighetsjärnväg. Planen är att man ska kunna ta sig mellan San Fransisco i norr till Anaheim i söder, via Los Angeles – på 2 timmar och 40 minuter.

  I ett land där bilen spelar en huvudroll i många människors liv satsas det nu på tågtrafik. Mellan San Fransisco och Los Angeles, regionens två storstäder, tar det ungefär sex timmar med bil – tågen skulle därmed halvera restiden mellan de två städerna.

  Planen är att totalt 24 stationer ska finnas på sträckan, med olika förgreningar, där järnvägen är färdigbyggd. Höghastighetstågen ska nå en maximal hastighet på 350 kilometer i timmen.

  En undersökning som gjordes förra året visar att 63 procent av Kalifornia-borna tycker att projektet är ”väldigt viktigt” eller ”viktigt”. Dock är många skeptiska till kostnaderna, som har skenat iväg. När projektet röstades igenom i valet 2008 beräknades det kosta 40 miljarder dollar. I en reviderad plan som presenterades under fjolåret är kostnaderna uppe i 64 miljarder dollar. Hur finansieringen ska gå till på lång sikt är fortfarande oklart.

  Projektet drivs av den statliga myndigheten California-High Speed Rail Authority, CHSRA. Sedan myndigheten bildades har skeptikerna varit många, och långt ifrån alla har trott att järnvägen ens kommer att byggas. Men efter att Jeff Morales tog över som vd för CHSRA i maj 2012 har många framsteg gjorts, och under 2014 påbörjades bygget av järnvägen, vars första del beräknas stå klar år 2029.

  Källa: CHSRA.

  Källa: CHSRA.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived