+
Inom det rödmarkerade området ska bostäderna byggas. Bild: Stockholms stad.
 • Stockholmshus prioriteras i Östberga

  PUBLICERAD 2017-05-29 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-29 16:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Allmännyttiga Svenska Bostäder får en markanvisning för 220 nya hyresrätter i Östberga utanför Stockholm. Husen ska byggas inom ramen för stadens koncept “Stockholmshus”.

  Markanvisningen gäller fastigheterna Familjen 3, Årsta 1:1 och Familjen 1 – där Svenska Bostäder redan innehar tomträtt. Området ingår i det programarbete som stadsbyggnadskontoret leder för Östberga, där anvisningen är den första som görs.

  Inom samma område har bland annat Einar Mattsson, Riksbyggen och Botrygg sökt markanvisningar. Sedan Östberga förtätades i början av 2000-talet har inga markanvisningar gjorts (om man bortser från Årstafältet som ligger i anslutning).

  Då anvisningen gäller så kallade Stockholmshus har får delprojektet en prioriterad tidplan. Kontoret föreslår därför att den föreslagna markanvisningen tas innan programmet för Östberga har antagits och innan ett samlat inriktningsbeslut kopplat till Östbergaprogrammet kan tas. Programmet för Östberga beräknas gå på samråd i början av juni 2017.

  Att planera för de så kallade Stockholmshusen, där tanken är massproducera hyresrätter och därmed sänka produktionskostnaderna med 25 procent, är ett prioriterat mål för staden. Övergripande finns ett mål om att ha byggstartat upp till 5 000 Stockholmshus innan år 2020.

  Mot bakgrund av detta planerar bolaget sin byggstart till år 2019 och första inflyttning bedöms till år 2021.

  Beslut i ärendet fattas på exploateringsnämndens nästa sammanträde den 8 juni.

  Maria Nordlander 

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived