+
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  PUBLICERAD 2017-05-24 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-05-24 11:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Senaste siffrorna från SCB och Finansinspektionen visar på en jämn ökning av hushållens lån med  6,8 procent i årstakt under första kvartalet 2017, samma ökningstakt som fjärde kvartalet 2016. Hushållens lån uppgår till  3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

  I Riksbankens stabilitetsrapport beskrivs bostadspriserna och hushållens skuldsättning som den främsta risken och man anser att ytterligare åtgärder för att öka hushållens motståndskraft och minska riskerna behöver genomföras. Riksbankens bedömning är att skuldsättningen kommer att stiga även framöver. Bättre balans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden samt skattereformer som minskar hushållens vilja eller förmåga att skuldsätta sig efterfrågas av Riksbanken. Under en pressträff nämnde Riksbankchef Stefan Ingves några alternativ som finns att tillgå som fastighetsskatt, ränteavdrag, bolånetak, ökat amorteringskrav eller skuldkvotstak.
  -Det är välkänt hur verktygslådan ser ut, frågan är hur de ska användas, sade Stefan Ingves.

  Riksbanken presenterar också siffror för hushåll med bolån där den genomsnittliga skuldkvoten låg på 343 procent i augusti 2016, vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med 2015. De låga räntorna innebär att utgifterna är relativt låga för närvarande men här ligger också en stor risk.
  -Vi har en räntekänslighet i den svenska hushållssektorn som vi aldrig tidigare skådat, sade Stefan Ingves.

  Mattias Fröjd

  1 kommentarer

  1. M Stevenson 2017-05-27

   Är inte räntekvoten en mer relevant siffra att följa än skuldkvoten? I undersökningen som Riksbanken gjorde, var underlaget hushåll med bolån. Skuldkvoten var enligt artikeln 343%. Det var den totala skulden, inklusive bolån. Många hushåll har andra lån än billiga bolån, några har sms-lån. Då kan själva skuldbeloppet se ofarligt ut, men de månatliga räntekostnaderna kan driva en i konkurs. Mät dem istället, i förhållande till inkomsten.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x