+
Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Fastighetsägarna.
 • Rea varje månad

  PUBLICERAD 2017-05-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-16 17:00

  Krönikan kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 3, som utkommer på fredag den 19 maj. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Jag läste häromveckan att det kommunala bostadsbolaget i Västerås, Bostads AB Mimer, ska sälja fyra hyresfastigheter i Bäckby och Skallberget. Det är knappast en kioskvältare som kommer att orsaka stridsrubriker i dagstidningarna. Ändå dundrar företrädare för Hyresgästföreningen (HGF) på som om det franska presidentvalet och krisen på koreahalvön vore småttiga lokala angelägenheter i jämförelse. Som alltid när kommunala hyresrätter säljs, talar HGF om ”utförsäljningar” och antyder att kommunens tillgångar reas ut.

  Mimers vd Mikael Källqvist motiverar bolagets försäljning med att man vill ha in fler aktörer på bostadsmarknaden i Västerås. Det är ett legitimt skäl, men det är långt ifrån det enda och kanske inte heller det viktigaste. För de flesta bolag är försäljningarna helt enkelt ett måste för att kunna bygga nya hyresfastigheter. Det är knappast ”rocket science”. Att bygga hus är rejält dyrt och det går inte att låna hela den summa som krävs, lång ifrån. Eftersom hyressättningssystemet inte gör det möjligt att bygga upp en kassa (de två senaste åren har HGF, via sitt veto i de årliga hyresförhandlingarna, tvingat fram reala sänkningar av den allmänna hyresnivån) så återstår försäljningsalternativet.

  citat ernhagen

  När HGFs företrädare dundrar på om ”utförsäljningar” är det alltså inget annat än ett spel för galleriet. HGF vet att deras strategi tvingar fram försäljningar, såväl av kommunala som privata hyresfastigheter. I Stockholms innerstad har strategin haft störst framgångar. Där har hyresrättens andel av flerbostadsbeståndet fallit från 90 till 35 procent sedan 1970-talet. Tyvärr är det få inom den kommunala sfären som talar öppet om detta. Bakom lyckta dörrar kokar det dock. Men det finns modiga exempel på företrädare för kommunala bolag som vågar ta bladet från mun. För något halvår sedan hade jag förmånen att lyssna till Växjöbostäders vd, Maria Säterdal. Hon sammanfattande situationen på följande sätt:

  ”Vi har ingen utförsäljning av våra fastigheter. Vi säljer dem till marknadspris. Däremot har vi rea varje månad på våra lägenheter”.

  Rea varje månad! Mycket tydligare än så kan det inte bli. Under mer än ett halvsekel har hyresutvecklingen varit frikopplad från den övriga samhällsekonomin. Det har varit möjligt på grund av HGFs unikt starka position i hyressättningssystemet. Hittills har denna position utnyttjats på ett destruktivt sätt. Det är bara att hålla tummarna för att HGF snart ska överge sin hyresrättsfientliga linje för att istället ta ansvar för hyresrättens framtid. I väntan på det ska vi vara djupt tacksamma för att det finns aktörer som ändå gör vad de kan för att skapa hyresrätter i detta bostadsbristens förlovade land.

  Tomas Ernhagen
  Chefekonom, Fastighetsägarna

  4 kommentarer

  1. M Stevenson 2017-05-19

   Det ska vara så extremt olönsamt att äga hyresfastigheter, men den stora räntesänkningen, det måste ha minskat kostnaderna ganska mycket. På 90-talet var räntorna över 10%. Nu är de en liten bråkdel.

   Reply

  2. Tomas Ernhagen 2017-05-16

   Hej Alf,

   Ja visst är det lustigt. Totalavkastningen har varit hög på fastigheter under lång tid. Den består, som du antagligen vet, till helt övervägande delen av värdeökningar. Så länge dessa inte realiseras, finns det inga pengar att avsätta till några fonder. Tyvärr realiseras dessa oftast i samband med att fastigheten säljs. Nästa lika ofta står det en bostadsrättsförening på köpsidan. Om den tidigare fastighetsägaren väljer att lämna branschen i det läget kan hen kanske köpa en taxi, vilket du vurmar för, och reservera pengar på ett konto för framtida bilservice.

   Men även i det fall hen fortsätter att verka inom fastighetsbranschen, är det mer eller mindre omöjligt att, med nuvarande regelverk, avsätta obeskattade medel till en fond för underhåll. Men det där vet du ju mer än väl (allt annat vore högst olustigt). Hyresgästföreningen har ju skrivit en rapport (”Balanserade ekonomiska villkor”) om just det tillsammans med Fastighetsägarna och SABO där vi gemensamt efterlyser införandet skattefria underhållsfonder också för hyresrätten.

   Tomas Ernhagen

   Reply

  3. Alf Östlund 2017-05-16

   OERHÖRT LUSTIGT; TOMAS!
   Men behåll ditt dagjobb, som komiker lämnar du en del i övrigt att önska. När det gäller kanonader har ju fastighetsägarna senaste året dundrat på rejält med desinformation om bland annat hyresregleringar med mera.
   Hyresgästföreningen är en förening som syftar till att värna hyresrätten och som motsätter sig utförsäljning av allmännyttan.
   Föreningens medlemmar må ha åsikter om Frankrikes nya president eller Nordkoreas missiltester, men det är inte föreningens uppgift att torgföra dessa åsikter.
   Eftersom hyresbostäder de senaste 30 åren gett bättre avkastning än börsen så är det svårt att inse varför det inte skulle kunnat finnas medel fonderade för det underhåll som varje seriös fastighetsägare vet kommer att behövas.
   Tänk om en taxiåkare skulle höja priserna först när bilen behöver en större service?

   Reply

   • Erik Hafström 2017-05-16

    Bra skriven artikel av Tomas Ernhagen. Hyresgästföreningens politik med vetorätt mot nödvändiga hyreshöjningar bidrar aktivt till minskade hyresrätter som ombildas till BRF. Fortsätter HGF sin destruktiva linje finns snart inga medlemmar för HGF kvar i Stockholms innerstad. Finanspolitiska rådet har insett problemet och rekommenderade i gårdagens rapport en övergång till marknadshyror för att öka rörligheten på bostadsmarknaden och bevara hyresrätten

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x