+
 • Högsta antalet nya bostäder på 25 år

  PUBLICERAD 2017-05-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-05 12:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Under 2016 färdigställdes över 42 000 bostadslägenheter i nybyggda hus – det högsta antalet sedan 1992 då siffran var över 57 000. Detta visar ny statistik från SCB.

  Av lägenheterna som färdigställdes under 2016 fanns 31 030 lägenheter i flerbostadshus och 11 411 i småhus. Utöver detta så gav även ombyggnationer i flerbostadshus ett tillskott på 3 399 lägenheter. Det totala tillskottet av bostäder genom nybyggnad och ombyggnad 2016 uppgår därmed till 45 840 lägenheter.

  I 18 av landets 21 län färdigställdes fler lägenheter 2016 än under året innan. Var tredje lägenhet ligger i Stockholms län, som därmed toppar vad gäller antal nya lägenheter. Ser man dock till antalet nya bostäder per invånare är det Örebro som toppar, med 8,4 nya lägenheter per invånare.

  Därefter kommer Stockholms län med 6,1 lägenheter. I Dalarnas län byggdes 1,0 lägenheter per tusen invånare vilket var minst i landet. Motsvarande siffra för hela riket är 4,2 nybyggda lägenheter per tusen invånare.

  Fler hyresrätter än bostadsrätter
  Av lägenheterna i flerbostadshus var 54 procent upplåtna med hyresrätt och 46 procent med bostadsrätt.

  Även antalet färdigställda studentbostäder ökar. Under 2016 byggdes 3 487, det högsta antalet studentbostäder under ett år sedan 2002.

  Under 2016 påbörjades även rivningar av totalt 463 lägenheter i flerbostadshus. Detta är det lägsta antal rivna lägenheter sedan statistiken började produceras 1949. Av de lägenheterna som började rivas 2016 fanns 381 stycken eller 82 procent utanför storstadsområdena.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Massiv vinstvarning från NCC

  Börs NCC varnar i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag för att bolaget kommer göra en miljardförlust i det tredje kvartalet. Varningen kommer efter att den nya vd:n Tomas Carlsson vid en genomlysning av bolaget hittat flera surdegar samt upptäckt att en tredjedel av bolaget är olönsamt.

 • IT-boom satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

 • ANNONS
 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna König Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x