• Förslag presenterat för nytt Scandinavium

  PUBLICERAD 2017-05-23 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-05-26 10:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Konsortiet Plats för Göteborg har presenterat ett stadsutvecklingsförslag för området mellan Nya Ullevi och Svenska Mässan.

  Ett nytt Scandinavium, nytt Valhallabad, 5 000 bostäder, 5 000 arbetsplatser och tre nya multisportshallar för breddidrotten samt en ny Lisebergshall ingår i förslaget.

  – Det som vi i dag har presenterat är ett komplett och genomförbart förslag som tar ett helhetsgrepp över hela området och skapar både nya arenor för evenemang och bostäder, kontor och hotell, där finansieringen möjliggörs genom att omvandla de värden som finns i den outnyttjade marken till en ny och levande stadsdel, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.

  “Plats för Göteborg” är ett konsortium med Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam, arkitekterna Semrén & Månsson, White, Wingårdhs samt tekniska konsulter Sweco.

  Redan sedan tidigare finns en politisk enighet i Göteborg om att bygga en ny multiarena i staden, en fråga som redan stötts och blötts i många år.

  Konsortiets plan är att bolagen ska tilldelas marken mellan Valhalla och Ullevi för att utveckla stad med bostäder, affärer, restauranger och hotell. Får de det kommer bolagen sedan att finansiera den nya multiarenan, som uppges kosta cirka 2 miljarder kronor.

  Därmed är tanken att skattebetalarna ska slippa bekosta bygget – då bolagen istället får tillväxt genom att få markanvisningar på den centrala marken.

  Svårt att vara ensam
  Enligt PG Persson, vd på Platzer, är anledningen till att man bildar ett konsortie att man ska kunna driva projektet på ett trovärdigt sätt.

  – Det finns ett värde i att få till byggrätterna runt omkring och finansiera arenan med. Men det är så stora värden att det inte går att en av oss gör det, utan vi måste vara många som delar det. Vi på Platzer kan inte på ett trovärdigt sätt gå in och säga att “okej vi är beredda att utveckla detta området och förse stan med en arena”, så säger stan ”kör” – sen tar det 40 år. Vi har inte resurser att utveckla området på kortare tid än så. Men när vi är åtta stycken så kommer vi kunna utveckla området på ganska kort tid. Det är mycket mer trovärdigt att vara ett så stort gäng när vi pratar om så stora ytor, säger PG Persson till Fastighetsnytt.

  Än så länge finns inga officiella markanvisningar eller planer mer än att kommunen vill bygga en ny arena, och att man är “positiv” till privata initiativ.

  – Sen vet vi att vi inte är det enda gänget som jobbar med detta, kommunen jobbar själva med det och andra aktörer med. Men vi tror att om man tar ett helhetsgrepp om området så blir det mycket bättre än om man bara bygger en arena, säger PG Persson.

  Han menar också att projektet på ett bra sätt skulle kunna binda ihop staden, mellan evenemangsstråket och Gårda.

  Mattias Fröjd
  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. Helena 2017-05-24

   Skattebetalarna betalar arenan även om man gör det genom att ge bort värdefulla byggrätter.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived