• Förslag klart för nya Sturekvarteret

  PUBLICERAD 2017-05-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-05-16 16:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) har presenterat det färdiga förslaget till ny detaljplan för Sturekvarteret. Freys huvudbyggnad bevaras och Marmorhallarna renoveras.

  -Vi vill att Sturekvarteret återigen blir den naturliga mötesplatsen i Stockholm och med det här förslaget kan vi göra den ambitionen verklighet. Vi skapar sammanhängande innergårdar, en ny klassisk matmarknad, naturliga mötesplatser i form av restauranger och ett nytt hotell samt moderna kontorslokaler och bostäder, säger Pascal Duhamel, ansvarig för ADIA:s fastighetsinvesteringar i Europa.

  Bland annat kommer merparten av Stures husfasader, som sträcker sig längs Birger Jarlsgatan, Sturegatan, Humlegårdsgatan och Grev Turegatan, att återställas. Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet samt garaget på Grev Turegatan kommer att rivas för att göra plats åt ett nytt hotell, kontor och fler bostäder. Marmorhallarna ska också renoveras och öppnas upp där mycket av den ursprungliga marmorn har försvunnit. Det nya förslaget innebär att det nya Curmans torg öppnas upp med direkt ingång till Sturebadet. Det lågt inglasade torget från 1980-talet framför Freys tas bort.

  Projektet delas upp i två faser om 3 år. I den första fasen kommer gallerian och handeln att fungera som idag, medan renovering av södra delen av kvarteret pågår. I den andra fasen kommer södra delen med en ny matmarknad att öppnas upp och då inleds ombyggnation av den norra delen av kvarteret.

  Stadsbyggnadskontoret kommer att anordna en utställning vid Tekniska Nämndhuset samt att en paviljong sätts upp på Stureplan mellan 17 maj – 16 juni där förslaget kan beskådas.

  Byggstarten är planerad till 2018. Den föreslagna första fasen av projektet ska vara klar 3,5 år senare. ADIA siktar på att få hela projektet är färdigt 2023.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived