+
 • Byggherrar blir byggaktörer i Stockholm

  PUBLICERAD 2017-05-30 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-30 12:39

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Som en del i Stockholm stads jämställdhetsarbete pågår ett arbete med att göra detaljplaner könsneutrala. Ett led i frågan är att byta ut ord som byggherre och tjänsteman – till byggaktör och tjänsteperson. Detta skriver lokaltidningen Mitt i.

  – Vi har inte haft någon diskussion om att förbjuda ord, däremot om att lyfta fram andra. Språket är en del i att upptäcka hur ojämställdheten i staden ser ut. Pratar man i könade termer så riskerar man att exkludera grupper, säger Miriam Nordfors, verksamhetsutvecklare på planavdelningen till tidningen.

  Ett annat exempel, som tidigare användes för att beskriva ett oexploaterat område, är begreppet jungfrulig mark. Det föreslås bytas ut mot obebyggd mark, samtidigt som en ”elvamannaplan” för fotboll blir en elvaspelsplan.

  Arbetet med begreppen är en del i ett större arbete, där målet är en jämställd stadsplanering i stort.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived