+
 • Byggherrar blir byggaktörer i Stockholm

  PUBLICERAD 2017-05-30 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-30 12:39

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Som en del i Stockholm stads jämställdhetsarbete pågår ett arbete med att göra detaljplaner könsneutrala. Ett led i frågan är att byta ut ord som byggherre och tjänsteman – till byggaktör och tjänsteperson. Detta skriver lokaltidningen Mitt i.

  – Vi har inte haft någon diskussion om att förbjuda ord, däremot om att lyfta fram andra. Språket är en del i att upptäcka hur ojämställdheten i staden ser ut. Pratar man i könade termer så riskerar man att exkludera grupper, säger Miriam Nordfors, verksamhetsutvecklare på planavdelningen till tidningen.

  Ett annat exempel, som tidigare användes för att beskriva ett oexploaterat område, är begreppet jungfrulig mark. Det föreslås bytas ut mot obebyggd mark, samtidigt som en ”elvamannaplan” för fotboll blir en elvaspelsplan.

  Arbetet med begreppen är en del i ett större arbete, där målet är en jämställd stadsplanering i stort.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived