+
Lennart Weiss. Foto: Veidekke.
 • Boverkets mål omöjligt uppdrag?

  PUBLICERAD 2017-05-03 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-05-03 17:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det höga bostadsbyggandet är en ren konjunktureffekt, det menar Veidekke som i en ny konjunkturrapport varnar för en ”politiskt lagad byggkrasch”.

  Bostadsbyggandet har ökat ordentligt de senaste åren men det stämmer inte att man närmar sig miljonprogrammets nivåer, hävdar Veidekke.
  – Veidekkes konjunkturrapport visar att det ökade bostadsbyggandet är en ren konjunktureffekt och samvarierar med hög ekonomisk tillväxt, en stark arbetsmarknad, fallande räntor och hushållens finansiella tillgångar, säger Lennart Weiss, Kommersiell direktör på Veidekke.

  Baserat på en analys av dels antalet påbörjade lägenheter samt dels de variabler som har störst påverkan på det framtida byggandet(”efterfrågeperspektivet”) konstaterar Veidekkes rapport att bostadsbyggandet tillfälligt kan stiga upp mot cirka 48 000 färdigställda lägenheter per år för att därefter åter minska. Förutsättningarna för en ökning mot de cirka 88 000 bostäder per år som krävs för att nå Boverkets behovsanalys om cirka 700 000 bostäder till 2025 finns inte, anser Veidekke.

  – Veidekkes analys visar att Boverkets byggmål är omöjligt att nå. För ökat byggande krävs inte bara att den starka konjunkturen håller i sig, det krävs i tillägg en helt ny typ av politiska stimulanser med syfte att stötta hushållens efterfrågan, säger Lennart Weiss.

  Rapporten pekar istället på att den finns stora risker på nedsidan. Ökande räntor i kombination med flera av de aviserade åtgärderna från politik och myndigheter, som exempelvis skuldkvotstak, statlig infrastrukturskatt och ändrade skattevillkor för bolagspaketering, skulle kunna utlösa en kombination av prisfall och byggstopp, menar Veidekke.

  – Skulle en flera av dessa åtgärder införas brådstörtat finns en stor risk för en politiskt lagad byggkrasch, säger Lennart Weiss.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Mårten Rönström 2017-05-06

   Lennart Weiss har naturligtvis helt rätt. Det ökade bostadsbyggandet har sina helt egna drivkrafter utan politisk inblandning. LWs slutsatser i övrigt är även de korrekta. Svårare än så är det inte.
   Q l

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived