+
Lennart Weiss. Foto: Veidekke.
 • Boverkets mål omöjligt uppdrag?

  PUBLICERAD 2017-05-03 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-05-03 17:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det höga bostadsbyggandet är en ren konjunktureffekt, det menar Veidekke som i en ny konjunkturrapport varnar för en ”politiskt lagad byggkrasch”.

  Bostadsbyggandet har ökat ordentligt de senaste åren men det stämmer inte att man närmar sig miljonprogrammets nivåer, hävdar Veidekke.
  – Veidekkes konjunkturrapport visar att det ökade bostadsbyggandet är en ren konjunktureffekt och samvarierar med hög ekonomisk tillväxt, en stark arbetsmarknad, fallande räntor och hushållens finansiella tillgångar, säger Lennart Weiss, Kommersiell direktör på Veidekke.

  Baserat på en analys av dels antalet påbörjade lägenheter samt dels de variabler som har störst påverkan på det framtida byggandet(”efterfrågeperspektivet”) konstaterar Veidekkes rapport att bostadsbyggandet tillfälligt kan stiga upp mot cirka 48 000 färdigställda lägenheter per år för att därefter åter minska. Förutsättningarna för en ökning mot de cirka 88 000 bostäder per år som krävs för att nå Boverkets behovsanalys om cirka 700 000 bostäder till 2025 finns inte, anser Veidekke.

  – Veidekkes analys visar att Boverkets byggmål är omöjligt att nå. För ökat byggande krävs inte bara att den starka konjunkturen håller i sig, det krävs i tillägg en helt ny typ av politiska stimulanser med syfte att stötta hushållens efterfrågan, säger Lennart Weiss.

  Rapporten pekar istället på att den finns stora risker på nedsidan. Ökande räntor i kombination med flera av de aviserade åtgärderna från politik och myndigheter, som exempelvis skuldkvotstak, statlig infrastrukturskatt och ändrade skattevillkor för bolagspaketering, skulle kunna utlösa en kombination av prisfall och byggstopp, menar Veidekke.

  – Skulle en flera av dessa åtgärder införas brådstörtat finns en stor risk för en politiskt lagad byggkrasch, säger Lennart Weiss.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Mårten Rönström 2017-05-06

   Lennart Weiss har naturligtvis helt rätt. Det ökade bostadsbyggandet har sina helt egna drivkrafter utan politisk inblandning. LWs slutsatser i övrigt är även de korrekta. Svårare än så är det inte.
   Q l

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Är framtidens kontor delat?

  Kontor En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.

 • Rekordlåga vakanser för Wihlborgs

  Börs Wihlborgs förvaltningsresultat steg 12 procent till 372 miljoner kronor i det tredje kvartalet, bland annat till följd av en mycket god efterfrågan på det Skånska bolagets kontorslokaler. Enligt bolaget ligger vakanserna nu på rekordlåga nivåer.

 • Hyreshöjningen störst i Nykvarn

  Bostäder Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Högsta genomsnittliga hyreshöjningen förra året ägde rum i Nykvarns kommun.

 • ANNONS
 • Fortsatt stort behov av hotell i Stockholm

  Hotell Trots att antalet hotellrum har ökat markant i Stockholm de senaste åren, finns fortfarande behov av ytterligare cirka 1 000 hotellrum i staden. Det visar Hotellrapporten 2018, som Stockholms Business Region står bakom. 

 • ANNONS
 • Tobin ansöker om listbyte efter Klöverns intåg

  Börs Tobin Properties uppfyller inte längre kraven för att vara listade på First North Premier och ansöker därför om att flytta bolaget till First North.

 • Axfast och Slussgården rankas i topp

  Fastighetsmarknad Axfast och Slussgården rankas högst i Sverige i MSCI:s ranking över de fastighetsinvesterare som ingår i deras index i respektive land. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived