+
 • Bostadsunderskott i 255 kommuner

  PUBLICERAD 2017-05-08 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-05-08 17:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät fortsätter byggandet att öka 2017 och 2018. Trots detta bedömer 75 procent av landets kommuner att det kommer att vara underskott på bostäder på tre års sikt.

  I enkäten bedömer hela 255 av de 290 kommunerna att det råder underskott på bostäder. Det är 15 fler än förra året. Samtidigt anger några större kommuner att man nu har balans på bostadsmarknaden, medan endast en kommun, Övertorneå, anger överskott.

  I år anger Örebro, Helsingborg och Kristianstad att man totalt sett har balans på bostadsmarknaden. Gemensamt för de tre kommunerna är att det har påbörjats mycket bostäder det senaste året och att man förväntar att bostadsbyggandet även fortsättningsvis håller en hög takt.

  År 2016 påbörjades preliminärt 67 000 bostäder. Det var en ökning med över 30 procent jämfört med året före. I synnerhet ökade byggandet i Storstockholm.

  Boverket bedömer att bostadsbyggandet fortsätter att öka, men i en lägre takt. Enligt prognosen påbörjas 72 000 bostäder i år och 74 500 bostäder nästa år. Byggandet förväntas öka betydligt i Storgöteborg.

  Boverket uppger dock att det är svårt att bedöma styrkan i efterfrågan och kapaciteten i byggsektorn. Dessa osäkerheter innebär att man inte utesluter att byggstarterna faktiskt kan minska något under 2018.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Ekonomen 2017-05-10

   Man undrar ju lite över hur definitionen ser ut på underskott? På en marknad så råder det ju inte utbudsunderskott, utan bara ett högre jämviktspris. Det jag vill säga är att bostäder måste vara felprissatta?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Massiv vinstvarning från NCC

  Börs NCC varnar i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag för att bolaget kommer göra en miljardförlust i det tredje kvartalet. Varningen kommer efter att den nya vd:n Tomas Carlsson vid en genomlysning av bolaget hittat flera surdegar samt upptäckt att en tredjedel av bolaget är olönsamt.

 • IT-boom satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

 • ANNONS
 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna König Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x