• Åtta vidare i Sumpans miljardprojekt

  PUBLICERAD 2017-05-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-17 16:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  Som Fastighetsnytt tidigare avslöjat ska centrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör i Sundbyberg säljas av kommunen. Nu har åtta idékoncept med sju aktörer gått vidare i kommunens tävling om vem som ska köpa och utveckla centrumen.

  Det var i maj 2016 som Fastighetsnytt första gången skrev om att Sundbybergs kommun planerar att sälja tre kommunala centrum, en affär som väntas landa kring två miljarder kronor. Den 1 juli samma år fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja.

  Totalt har 18 tävlingsbidrag sedan dess lämnats in. Efter en utvärdering finns åtta idékoncept kvar som nu tävlar om att utveckla centrumen.

  Förhandlingar med de olika fastighetsbolagen väntas pågå till och med oktober. Därefter fattar kommunfullmäktige beslut om vilka aktörer som får förvärva och utveckla fastigheterna i respektive centrum. Följande fastighetsaktörer finns med:

  • Ör: Folkhem/Rikshem, Odalen/Wallin samt Besqab
  • Rissne: Einar Mattsson, Balder samt Ikano Bostad
  • Hallonbergen: Balder och Wallenstam

  – Centrumutvecklingen kommer att innebära nyinvesteringar för mångmiljardbelopp i tre stadsdelar. Nu fortsätter kvalificeringsarbetet och förhandlingar med de fastighetsbolag som är vidare i processen, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

  Områdena ska innehålla bostads- och hyresrätter, kontor, handel, skola och vårdboende. Det bedömda värdet på dagens fastigheter är cirka två miljarder kronor, exklusive byggrätter.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived