+
 • Räntan oförändrad på -0,50 procent

  PUBLICERAD 2017-04-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-27 14:15

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Samtidigt utökas köpen av statsobligationer med 15 miljarder kronor under andra hälften av 2017. Först under mitten av nästa år förväntas räntan höjas, vilket är något senare än i Riksbankens föregående prognos.

  Vid Riksbankens räntebesked på torsdagsmorgonen meddelade man att man bedömer att det tar längre tid innan inflationen stabiliseras runt 2 procent, trots att den svenska konjunkturen är allt starkare.

  Inflationen har stigit trendmässigt under ett antal år men det bedöms nu ta längre tid innan den stabiliseras runt 2 procent. De avtal som hittills slutits på arbetsmarknaden tyder på att kostnadstrycket i ekonomin kommer att stiga långsammare än väntat. Inflationsprognosen är också något lägre 2018 och 2019.

  För att stötta inflationen behöver penningpolitiken vara ännu lite mer expansiv framöver, trots att den redan varit minst sagt expansiv de senaste åren. Riksbanken väljer därför att ytterligare utöka köpen av statsobligationer med 15 miljarder kronor. Vid slutet av 2017 kommer de totala köpen därmed att uppgå till 290 miljarder kronor.

  Direktionen bedömer dessutom att reporäntan behöver hållas på dagens låga nivå ett kvartal längre än i februari. Den första räntehöjningen beräknas nu ske i mitten av 2018. Reporäntebanan avspeglar också att det fortsatt finns en större sannolikhet för att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived