+
Illustration: Petter Furå.
 • Nyproduktionen av studentbostäder tilltar

  PUBLICERAD 2017-04-24 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-04-24 14:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nyproduktionen av studentbostäder fortsätter att öka under 2016 och 2017. Under 2017 förväntas minst 3 948 studentbostäder stå klara, en nivå som inte uppnåtts sedan 2002, uppger Studentbostadsföretagen.

  Det är framförallt i Stockholm som studentbostadsbyggandet ökar, mycket tack vare att flera nya aktörer etablerat sig.

  Årets lägesrapport om Sveriges studentbostadsbyggande visar att nyproduktionen av studentbostäder är på väg mot nya rekordnivåer. Under 2016 färdigställdes minst 2 504 studentbostäder och under 2017 ökar antalet till 3 948 studentbostäder.

  – Över 6 000 nya studentbostäder på två år är ett mycket välkommet tillskott på en marknad som på många sätt är obalanserad, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

  Studentbostadsaktörerna själva pekar bland annat på lägre bullerkrav som skapar mer tillgänglig mark och ökat fokus från kommunerna. De senaste årens brist har även skapat en attraktiv marknad för fler privata aktörer. Under 2017 står privata företag för över hälften av de nybyggda studentbostäderna.

  Mycket av nyproduktionen sker i Stockholm, 8 av 10 färdigställda studentbostäder under 2017 byggs i huvudstaden. På andra håll i landet är läget annorlunda. Under 2017 byggs det knappt en enda studentbostad i varken Lund, Uppsala eller Göteborg. Dessa orter får dock ett större tillskott av studentbostäder från nästa år och framåt

  – Studentbostadsbyggandet är på gång i Göteborg, och att det är något av ett pausår just 2017 beror till största del på att detaljplanearbetet är svårt att förutspå. Vi tar igen det från 2018 och framåt, säger Magnus Bonander, fastighetschef på SGS Studentbostäder

  Dock uppger man från Studentbostadsföretagen att det fortsatt saknas runt 17 000 studentbostäder.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived