+
Annika Wallenskog.
 • Make the facts count again!

  PUBLICERAD 2017-04-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-07 10:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Mina föräldrar lärde mig och mina bröder att det var viktigt att ta ansvar för det man gör i sitt liv och att sanning som baseras på fakta är det som räknas och ingenting annat.

  Ett sådant förhållningssätt innebär att även när man blir arg eller upprörd så måste man fundera och analysera över varför saker och ting inträffar. Då inser man att världen inte är svart eller vit och att man själv i högsta grad är delaktig i det som händer i ens liv. Det går alltså inte att bara sätta sig ner och skylla på andra och vara ett offer för omständigheterna. Men allt det jag lärde mig tycks tyvärr vara förlegad kunskap baserad på gammaldags värderingar, i alla fall om man utgår från hur vad som händer i världen nu. Nu tycks känslor vara viktigaste än fakta och fakta är något man själv kan välja att tro på, eller inte…

  I dag är det många som ifrågasätter det som jag upplever som grundläggande fakta. Även om det finns trovärdiga sidor med originalkällor så tvivlar många på det som står där och upplever att de blir manipulerade. Och vad hjälper trovärdiga källor i en värld där texter och bilder kan manipuleras. Och där världsledare i demokratiska länder kan hitta på egen fakta och påstå att det som vi hittills har uppfattat som sanningen inte alls är sant. Eller som Storbritanniens justitieminister Michael Gove från ”lämna-sidan” i Brexit sade: ”Folk i Storbritannien är trötta på experter”.

  Jag försöker ibland informera om de goda resultat som vi uppnår inom vår svenska välfärd.  Dilemmat är att många med hjälp av anekdotisk evidens som väcker starka känslor kan ”motbevisa” detta. Det innebär att det i stället nästan bara diskuteras brister och elände när man pratar om kommunernas och landstingens verksamheter. Och vem vill jobba i eller engagera sig politiskt i en verksamhet med ”elände” som varumärke?

  Generellt sett tycks det vara enklare att väcka negativa än positiva känslor. Går det att både visa fakta och samtidigt väcka trygga och positiva känslor? För det kan behövas nu när så mycket är otryggt och oroligt i vår omvärld. Vi behöver en positiv motbild till det som sker i vår omvärld så att inte polariseringen ökar ännu mer. Det innebär självklart också att vi alltid måste hålla oss till fakta och inte visa upp en förskönande bild, allt det vi berättar måste alltså bygga på faktiskt uppnådda resultat.

  Hans Rosling, en mästare på att på ett pedagogiskt och underhållande sätt redovisa fakta så att folk faktiskt litade på det ha sade, har nyligen gått ur tiden. Låt alla oss seriösa sanningssägare hedra hans minne genom att sprida kunskap baserad på fakta på ett sätt som både engagerar, underhåller och väcker känslor. Visst fixar vi väl det? (Yes We Can!)

  Annika Wallenskog
  Chefsekonom, SKL

  2 kommentarer

  1. Hans-Erik 2017-04-10

   Superbra skrivning! Håller med att vi blir mer o mer känslostyrda och att människor med stor påverkanspotential påverkar andra mer än tidigare genom att lägga fram sina “egna” fakta. Jag tror också vi sanningssägare behöver bli mer pedagogiska för att den faktabaserade sanningen kan bli för tuff o smärtsam.
   Ska själv gå retorikkurs för att hantera detta…

   Reply

  2. Kicki Björklumd 2017-04-10

   Tänkvärda ord vill lägga till behovet av exemplets makt. Det är så mycket prat just nu. Vi behöver visa mer goda exempel. Där vi agerar utifrån kunskap och mäter resultat. Vi behöver jobba mer evidensbaserat.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Annika Wallenskog.