+
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Kritik mot förslag om ökat hyresgästinflytande

  PUBLICERAD 2017-04-25 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-25 16:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den så kallade Hyresgästutredningen har överlämnat till betänkande till justitieminister Morgan Johansson. Bland annat föreslås att hyresgästernas intressen vid renoveringar ska tas på större allvar.

  Det är Agneta Börjesson (MP) som varit särskild utredare. I betänkandet kommer man bland annat fram till att det bör ställas högre krav på hyresvärdens information och att större hänsyn tas till hyresgästers intressen vid prövningen av om en ombyggnation ska tillåtas.

  Vidare föreslås ändringar för att förbättra möjligheterna att agera mot fastighetsägare som inte sköter förvaltningen på ett bra sätt. Ett förslag avser en ny form av ingripande, så kallat förvaltningsföreläggande.

  Utredningen föreslår också ett antal ändringar för att stärka hyresgästernas ställning vid privatuthyrning, till exempel en begränsad möjlighet för hyresvärden att säga upp hyresgäster.

  – Det här är förslag som är viktiga för många människors boende och för bostadsmarknaden. Ett ökat inflytande för hyresgäster vid ombyggnad kan ge ökad valfrihet och trygghet, säger justitie – och migrationsminister Morgan Johansson.

  Kritiska fastighetsägare
  Fastighetsägarna, som företräder många privata fastighetsägare runtom i landet, är kritiska till förslagen, och menar att boendestandarden i hyreslägenheter skulle sänkas i förhållande till andra upplåtelseformer om förslagen går igenom.

  – Det kommer att byggas färre hyresbostäder och investeras mindre i de som redan finns. Förslagen går stick i stäv med Sveriges bostadspolitiska ambitioner om en boendekvalitet som tillhör världens främsta. Det säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.

  Han menar att hyresvärdens ansvar för fastighetens tekniska livslängd och att bostäderna möter önskemålen från framtida hyresgäster avseende kvalitet och modern standard kvarstår, men i praktiken ges dagens hyresgäster stort inflytande över vilka åtgärder hyresvärden kan genomföra i sin fastighet.

  – Vi riskerar få en ohållbar situation där de boende med lägst betalningsvilja bestämmer standarden för samtliga hyresgäster, dagens och morgondagens. Boendestandarden i hyreslägenheter kommer utvecklas sämre, samtidigt som de som bor i ägt boende fortsätter ha mycket goda möjligheter att modernisera sitt boende. Det är ett recept för ökad boendesegregation, säger Martin Lindvall.

  Även företrädare för de allmännyttiga bolagen är kritiska, och menar att förslagen skulle slå hårt mot allmännyttans möjligheter att erbjuda bra bostäder.

  – Som långsiktiga ägare och förvaltare måste vi ha mandat att säkerställa god kvalitet i våra fastigheter, säger Anders Nordstrand, vd för allmännyttans branschorganisation SABO.

  Han menar att utredaren fokuserar på hur stor hyreshöjningen blir efter renovering, inte den slutliga hyresnivån och därför föreslår att graden av inflytande ska kopplas till hur stor höjningen är.

  – Det kommer drabba allmännyttan hårt eftersom vi håller nere kostnader och hyresnivåer för att möjliggöra för fler att råd att bo hos oss. Den ursprungliga hyran är i många fall därför låg och det kommer slå tillbaka mot oss om förslagen blir verklighet, säger Anders Nordstrand.

  Dessutom oroas man över att de kollektivt förhandlade överenskommelserna om systematisk hyressättning kan komma att skadas.

  Här kan du ta del av hela utredningen, som nu ska ut på remiss.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived