+
Illustration: Petter Furå.
 • Få planerar använda investeringsstödet

  PUBLICERAD 2017-04-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-04-26 16:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  Majoriteten av de aktörer som färdigställer studentbostäder från 2017 och framåt anger att de inte kommer använda sig av investeringsstödet.

  Det visar en enkätundersökning som branschorganisationen Studentbostadsföretagen genomfört.
  – Det är ingen överraskning, ända sedan stödet presenterades 2015 har vi märkt en stor tveksamhet hos flera av våra medlemsföretag, både vad gäller dess utformning och effektivitet och rena frågetecken gällande hur det ska nyttjas, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

  Av de företag i undersökningen som kommer att färdigställa studentbostäder de närmsta åren anger 25 procent att de har för avsikt att använda stödet medan ytterligare 12,5 procent är osäkra på om de kommer att använda det. Anledningen till att inte fler ser sig kunna använda stödet är främst ekonomiska.
  – När vi räknat på stödets förutsättningar framgår det tydligt att det inte gynnar små bostäder, som studentbostäder ofta är. Regeringens intention att främja bostäder åt unga och studenter rimmar därmed dåligt med stödets utformning, säger Martin Johansson.

  Istället pekar studentbostadsaktörerna på att det som behöver förändras är bättre tillgång till mark och kortare planprocesser.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived