+
Centerpartiet har tidigare lagt fram denna vision om höga byggnader i city, här sett från Kungsholmsstrand. Bild: Centerpartiet.
 • C: Bygg “Klarastaden” i Stockholm city

  PUBLICERAD 2017-04-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-11 14:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  Centerpartiet i Stockholm vill höja stadens bostadsmål från 130 000 till 140 000 nya bostäder till år 2030. För att lyckas med det vill man däcka över spåren väster om centralstationen och bygga vad man kallar “Klarastaden” med 6 000 nya bostäder.

  Det är bland annat Karin Ernlund som för Centerpartiets räkning lämnat en motion till Stockholms kommunfullmäktige. Partiet menar att det mest hållbara sättet att bygga fler bostäder är att förtäta redan befintliga stadsdelar, och gärna på höjden.

  För att möjliggöra den nya stadsdelen “Klarastaden” måste spårområdet överdäckas.

  – Med tanke på kostnaden för överdäckning och områdets centrala läge bör det göras plats för så många personer som möjligt centralt i Stockholmsområdet. Centerpartiet föreslår 6 000 bostäder och 140 000 kvadratmeter kontorsyta genom en överdäckning av spårområdet från Centralstationen och vidare västerut, skriver partiet i sin motion.

  Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård kommenterar motionen med följande:

  – Stockholms starka tillväxt är en möjlighet att ta tillvara. Vi kan överbrygga sår i stadsbyggnaden och knyta ihop stadsdelar, skapa mer liv och rörelse och bättre fungerande kommersiell och offentlig service.

  En överdäckning av spårområdet vid centralstationen är inte en ny tanke. Bland annat prövades ett förslag i ett program som togs år 2010. Ett detaljplanearbete för överdäckning av spårområdet vid centralstationen (inte den västra sida som C pratar om) inklusive en ny centralstation påbörjades våren 2017.

  Exploateringsnämnden har också gått ut med en markanvisning på den så kallade ”snurrtomten” mellan Klarabergsviadukten, Klarastrandsleden och Waterfront.

  Motionen tas upp på kommunfullmäktige den 19 april.

  Maria Nordlander 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x