+
Foto: Wikimedia/Fifo.
 • Utredning positiv till OPS

  PUBLICERAD 2017-03-01 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-03-01 15:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Delbetänkandet “Finansiering av infrastruktur med privat kapital?” överlämnades under onsdagen till regeringen. Bland annat föreslås att ett försöksprogram som består av minst tre OPS-projekt startas inom transportinfrastrukturområdet.

  Regeringen beslutade i juni 2016 att en kommitté för att bland annat utreda förutsättningarna för att involvera privat kapital i finansieringen av statlig transportinfrastruktur.  I sitt delbetänkande bedömer kommittén att det finns effektivitetsvinster att hämta hem vid utnyttjande av offentlig-privat samverkan (OPS) och man förordar ett svenskt försöksprogram.

  Samtidigt pekar man på att dessa effektivitetsvinster inte kunnat beläggas vetenskapligt och förordar följande:

  • Ett försöksprogram som består av minst tre OPS-projekt startas inom transportinfrastrukturområdet. Projekten bör ligga inom den beslutade ramen för utveckling av transportsystemet och därmed vara en del av den nationella transportplanen.
  • I ett första steg bör en särskild funktion med hög expertkompetens inrättas. Funktionens uppgift är att utifrån forskningsresultat och internationella erfarenheter på bästa sätt förbereda och identifiera lämpliga OPS-projekt och säkerställa att dessa projekt i efterhand kan utvärderas.
  • Försöksprogrammet bör i ett senare skede utvärderas i sin helhet och då bör tas ställning till om det finns skäl att fortsätta med OPS-upphandlingar på permanent basis.

  Det slutliga uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2018.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x