+
 • Solna får gul tunnelbana till Hagalund

  PUBLICERAD 2017-03-06 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-06 15:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det står nu klart att Solna får en ny tunnelbanestation i Hagalund, något kommunpolitikerna länge kämpat för. Stationen beräknas kosta 1,2 miljarder kronor och möjliggöra upp till 4 000 nya bostäder. Detta skriver SVT Nyheter Stockholm.

  När Sverigeförhandlingen presenterade sina planer förra året var Solna kommun inte med, en station i Hagalund var inte med bland de kollektivtrafikåtgärder som ingår inom ramen för förhandlingen om statlig medfinansiering, något som kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk tidigare uttryckt sitt missnöje med.

  På hösten meddelade dock Sverigeförhandlingen att de ville uppta förhandlingarna med Solna. Enligt SVT Nyheter är det nya beslutet dock utanför Sverigeförhandlingen. På frågan vilket finansiellt stöd man ändå förväntar sig av staten säger Granfalk:

  – Rimligt är att staten tar en del av ansvaret om de tycker att det är viktigt med bostäder. Ett par hundra miljoner vore rimligt.

  I dagsläget ska Solna själva stå för 850 miljoner, resten ska betalas av landstinget.

  Stationen kommer att få två uppgångar, en vid Hagalunds arbetsplatsområde och en längs Solnavägen. Granfalk säger till SVT att stationen gör det möjligt att bygga mellan 3 000 och 4 000 nya bostäder i området.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived