+
Anders Nordstrand är vd på Sabo, numera Sveriges Allmännytta.
 • SABO: “nedskrivningsreglerna är orimliga”

  PUBLICERAD 2017-03-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-27 14:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder “kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

  Enligt allmännyttans branschorganisation SABO leder de höga byggpriserna till att produktionskostnaderna i många landsbygdskommuner är högre än det teoretiska marknadsvärde som nya hus får. Det leder i sin tur till krav på omfattande nedskrivningar, vilket påverkar bolagens resultat och soliditet negativt.

  – I de flesta landsbygdskommuner finns ingen reell marknad för flerbostadshus och därför uppskattas marknadsvärdet istället utifrån fastighetsförsäljningar på helt andra marknader. Det måste ändras. Ett hyreshus som är byggt för att ägas och förvaltas på lång sikt bör inte värderas till ett fiktivt marknadsvärde och utifrån en fiktiv försäljning. Om alla lägenheter är uthyrda och fastigheten långsiktigt ger en rimlig avkastning ska nedskrivningar inte behöva göras, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

  Det är SABOs så kallade presedium, bestående av företrädare för socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet, som nu uppmanar regeringen att utreda och överväga möjligheterna till en justering av nedskrivningsreglerna. Man uppmanar dessutom landets revisorer att föra en dialog med bostadsföretagen, då man menar att revisorerna idag gör många olika tolkningar av reglerna kring att värdera och förhålla sig till nyproduktionsrisker.

  – Om vi ska klara framtida rekryteringar, tillväxt och en bra välfärd, behöver vi säkra kommunernas bostadsförsörjning. Tyvärr försvåras det allvarligt av dagens redovisningsregler, vilket är orimligt med tanke på dagens bostadsbrist, säger Anders Nordstrand.

  Maria Nordlander 

   

  3 kommentarer

  1. Dag Klerfelt 2017-04-01

   Nordstrand uppfattning om marknadsvärdering visar på djup okunskap. Att allmännyttan aldrig kan rekrytera kompetens ? Att bygga bostäder som inte tål behovshyror innebär att kommunens övriga invånare (som inte bor i allmännyttan) kommer att få betala över kommunalskatten.

   Reply

  2. Staffan Sundgren 2017-03-30

   Jag håller till 100 % med SABO och Anders Nordstrand.
   Det var exakt det som jag påpekade i en artikel + en replik tidningen Bofast 2016. Vi måste bestämma oss för om fastigheten är en anläggningstillgång som ska verka i företagets förvaltning i decennier, eller om den ska betraktas som en omsättningstillgång som ska omsättas/säljas!

   Reply

   • Bo Nordlund 2017-04-01

    För att diskussionen ska bli meningsfull behöver för det första begrepp som “rimlig avkastning” och “långsiktigt” definieras. Sedan saknar jag vinklar i diskussionen som tar upp hyresbehov i förhållande till bygg-/produktionskostnad. Tycker också att debatt som enbart tar upp redovisningsfrågan nedskrivning men inte samtidigt belyser de andra infallsvinklarna (hyresnivåer/produktionskostnader) egentligen inte är helt relevant.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived