• Saab-tomt blir 15 kvarter stad

  PUBLICERAD 2017-03-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-10 09:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  Saab, en av Järfällas idag största arbetsgivare, har ansökt om att få ändra detaljplanen för sin 165 000 kvadratmeter stora tomt i Jakobsberg. I veckan tog kommunstyrelsen beslut om att inleda processen. Enligt kommunen finns potential för 15 kvarter stadsbebyggelse på marken.

  Bakgrunden till Saabs ansökan är enligt Järfälla Tidning att bolaget ska ställa om sin verksamhet. Deras fastighetsdirektör Torbjörn Nibelius har tidigare sagt till tidningen att de vill anpassa sina fastigheter till “den starka utveckling som verksamheten nu befinner sig i”.

  Kommunen menar i sitt beslut att inleda arbetet med en ny detaljplan att marken har stor potential för stadsbebyggelse med bostäder, förskolor, kontor, handel och parker.

  – Det är oerhört positivt för Järfälla att Saab vill utveckla sin verksamhet och ge möjlighet till fler arbetsplatser i kommunen. Samtidigt innebär beslutet att vi kan utveckla området med bostäder, handel och kontor i anslutning till god kollektivtrafik, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

  I Järfälla pågår som bekant flera stora stadsutvecklingsprojekt just nu, med Barkarbystaden som ledstjärna. Förhoppningen är att utvecklingen på Saabs mark ska skapa en starkare koppling mellan Jakobsberg och Veddesta, och därmed skapa en mer sammanhållen regional stadskärna.

  – Med en försäljning av vår mark och en ny byggnad för Saabs verksamhet skapar vi förutsättningar för att fortsätta vara en attraktivt arbetsgivare, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. […] Saab-tomt blir 15 kvarter stad […]

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Akelius: “20 procent över bokfört värde”

  Fastighetsmarknad På måndagen kom nyheten att Akelius säljer bostäder för hela 7,2 miljarder. I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att försäljningen är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

 • Akelius säljer för 7,2 miljarder

  Bostäder, Transaktioner Akelius säljer hela 2 839 lägenheter i Tyskland för 685 miljoner euro – motsvarande 7,2 miljarder svenska kronor. 

 • Nya ledamöter tar plats i Hemfosa

  Styrelse Humlegårdens vd Anneli Jansson, Skandia Fastigheters vd Anders Kupsu samt Carl Mörk, bland annat styrelseledamot i Stendörren, tar plats i Hemfosas styrelse. Det föreslår valberedningen inför årsstämman. 

 • ANNONS
  • Sex nya medarbetare till Nordic PM

   Rekrytering Nordic PM har rekryterat sex nya medarbetare. Linda Palmgren, Niklas Gruffman, Charlotte Ehrenborg, Mattias Wennmark och Robert Rosin utökar arbetsstyrkan på Stockholmskontoret. Daniel Hansson rekryteras till kontoret i Helsingborg. 

  • Diös breddar mot coworking

   Norr Coworking-aktören Great Space ska utveckla sitt koncept i Diös företagshus Metropol i Sundsvall. I samband med det utvecklas fastigheten invändigt. 

 • “Flyttkedjor fungerar inte”

  Bostäder Ett argument för nybyggda, ofta dyrare, bostäder är att de skapar flyttkedjor som gör att de nya bostäderna kommer alla till del. Men enligt en ny rapport saknas belägg för att flyttkedjor faktiskt fungerar. 

 • ANNONS
 • På SXSW är dörren till framtiden på vid gavel

  Samhälle Är du nyfiken på hur framtiden kan komma att se ut? Då kan onekligen Austin i Texas, vara rätt ställe att börja på. Under en dryg vecka i mars varje år samlas hundratusentals människor på konferensen South By Southwest. I år fick vi bland annat lära oss hur kinesiska CaiNiaos plan för att leverera en miljard paket under ett dygn.

 • Skanska får hotellorder på 470 miljoner

  Fastighetsmarknad Skanska har fått uppdrag av Fabege att bygga ett nytt hotell i Arenastaden, i Solna stad. Ordervärdet uppgår till runt 470 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived