• Saab-tomt blir 15 kvarter stad

  PUBLICERAD 2017-03-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-10 09:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  Saab, en av Järfällas idag största arbetsgivare, har ansökt om att få ändra detaljplanen för sin 165 000 kvadratmeter stora tomt i Jakobsberg. I veckan tog kommunstyrelsen beslut om att inleda processen. Enligt kommunen finns potential för 15 kvarter stadsbebyggelse på marken.

  Bakgrunden till Saabs ansökan är enligt Järfälla Tidning att bolaget ska ställa om sin verksamhet. Deras fastighetsdirektör Torbjörn Nibelius har tidigare sagt till tidningen att de vill anpassa sina fastigheter till “den starka utveckling som verksamheten nu befinner sig i”.

  Kommunen menar i sitt beslut att inleda arbetet med en ny detaljplan att marken har stor potential för stadsbebyggelse med bostäder, förskolor, kontor, handel och parker.

  – Det är oerhört positivt för Järfälla att Saab vill utveckla sin verksamhet och ge möjlighet till fler arbetsplatser i kommunen. Samtidigt innebär beslutet att vi kan utveckla området med bostäder, handel och kontor i anslutning till god kollektivtrafik, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

  I Järfälla pågår som bekant flera stora stadsutvecklingsprojekt just nu, med Barkarbystaden som ledstjärna. Förhoppningen är att utvecklingen på Saabs mark ska skapa en starkare koppling mellan Jakobsberg och Veddesta, och därmed skapa en mer sammanhållen regional stadskärna.

  – Med en försäljning av vår mark och en ny byggnad för Saabs verksamhet skapar vi förutsättningar för att fortsätta vara en attraktivt arbetsgivare, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. […] Saab-tomt blir 15 kvarter stad […]

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived