+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Regeringen vill se fler undantag från PBL

  PUBLICERAD 2017-03-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-16 13:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda om man kan ta fram fler undantag från kravet på bygglov, utöver det som gick igenom i samband med 2015 års flyktingkris.

  När flyktingsituationen var som värst under hösten förra året, och kommunerna hade som svårast att hitta tak över huvudet till de som sökte asyl i Sverige, menade Boverket att det vore lämpligt att inrätta undantag från plan- och bygglagen som regeringen skulle ha möjlighet att inrätta vid “extraordinära händelser”.

  Regeringen skickade i juni ut en promemoria med ett lagförslag på ämnet.

  – Vi hade ett läge i höstas där boendesituationen för asylsökande var väldigt ansträngd. Om det uppstår liknande situationer i framtiden är det viktigt att regeringen snabbt kan fatta beslut för att säkerställa att alla som flyr kan få skydd och tak över huvudet, sa den då nyligen tillträdda bostadsministern Peter Eriksson.

  Nu vill regeringen utreda om det går att anta fler undantag. I sitt uppdrag ska Boverket utreda förutsättningarna för:

  • ett generellt undantag från bygglovskrav vid ändring av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial på andra byggnader än en- tvåbostadshus
  • ett generellt undantag från kravet på bygglov för montering av solcellspaneler och solfångare
  • ett generellt undantag från kravet på bygglov för altaner i anslutning till en- tvåbostadshus och föreslå en definition av begreppet altan

  Boverket ska dessutom se över kraven för vad som kräver en anmälan enligt plan- och byggförordningen.

  – Mindre krångel gör att vi får mer förnybar energi och mer frihet för människor, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Kilroy 2017-03-26

   Här kommer några fler förslag Bostadsminister Eriksson!
   – när genomförandtiden gått ut för bef detaljplan ska det räcka med en bygglovsansökan för att pröva ärendet om föreslagen bebyggelse innehåller Max 30 st lgh
   – det ska vara möjligt att pröva avvikelser fr detaljplan och bygga på prickmarken om avvikelsen är av mindre storlek eller bedöms kunna ge en god bostadsmiljö

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x