+
Kommunen vision för Bergs gård. Bild: Nacka kommun.
 • Nacka tvistar för 2 000 nya bostäder

  PUBLICERAD 2017-03-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-21 09:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  På måndagen inleddes en rättegång i mark- och miljödomstolen som ska avgöra om Nacka kommun har tillräckliga skäl att säga upp ett tomträttsavtal med Cirkle K, som länge använt tomten som oljedepå. Kommunen vill istället bygga 2 000 bostäder på platsen.

  Tomträtten gäller Bergs gård. Avtalet har gällt i 60 år, men löper ut den 31 december nästa år. Kommunen har under en längre tid planerat för cirka 2 000 nya bostäder på platsen, varför man sagt upp avtalet med Cirkle K (tidigare Statoil).

  – För oss handlar det om att ta ansvar för det skriande behovet av bostäder. Dessutom kommer tunnelbanan att sluta bara några hundra meter från Bergs gård. Det är klart att den ska sluta bland bostäder och inte i en oljecistern, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau i ett pressmeddelande.

  Tvisten som inleddes på måndagen handlar om de skäl för uppsägning som kommunen har angett är tillräckliga, det vill säga om det är angeläget för kommunen att använda marken för bostadsbebyggelse. Om kommunen förlorar påbörjas en ny tomträttsperiod, och avtalet med Cirkle K förlängs med 40 år.

  – Vi vill ha tillbaka vår mark för att kunna bygga bostäder, det ska inte vara oljedepå där till 2059 vilket är alternativet, säger Mats Gerdau.

  Domen väntas någon gång under våren.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
  • Savills rekryterar sju

   Rekrytering Savills har under den senaste tiden utökat sitt transaktionsteam. Under våren rekryteras fem nya medarbetare och två personer började vid årsskiftet 2017/2018. 

  • Säfström ny vd på IHUS

   Rekrytering Maria Säfström blir ny vd på Uppsala kommuns Industrihus, IHUS. Hon kommer närmast från rollen sim vice vd och hållbarhetschef på samma bolag. 

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

 • ANNONS
 • Liljedahl ny vd för Wästbygg

  Rekrytering Susanne Liljedahl blir ny vd för Wästbygg. Hon kommer senast från rollen som regionchef på Skanska. 

 • Förvärvar i Jönköping

  Transaktioner Vacse AB köper ett kontorsprojekt av Skanska i Jönköping. Projektet uppförs för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen och är en del av den nya stadsdelen Skeppsbron vid Södra Munkjön. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x