+
Foto: Adrian Pingstone/Wikimedia.
 • “London är fortfarande öppet”

  PUBLICERAD 2017-03-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-15 08:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ett av de heta ämnena på årets upplaga av Mipim är Brexit. På tisdagen hölls en paneldiskussion om hur London kommer att klara av utmaningarna. Deltagarna menade att staden har styrka nog att fortsätta hävda sig som finansiellt centrum. Det gäller dock att klara av att locka till sig de internationella begåvningarna även framöver.

  Det är ingen slump att Londons borgmästare Sadiq Khan, som tillhör Labour och som är stadens förste muslimske borgmästare någonsin, har dragit igång en kampanj som heter ”London is open”. En av de saker som stadens styrande oroar sig mest för efter Brexit-omröstningen är att unga talanger från andra länder tvekar att komma till ett land som väljer att kliva ur EU.

  – Det ser ut som att fastighetsmarknaden hämtat sig efter Brexit-beskedet, men det är ingen idé att bygga en massa nya kontor om vi inte lyckas locka hit unga begåvningar från hela världen som exempelvis vill jobba i finansbranschen, säger Jules Pipe som har titeln Deputy Mayor for London Planning på Greater London Authority.

  Brexit är ett laddat uttryck som ger upphov till mycket ”political noice” menar Miles Gibson som är ansvarig för research i Storbritannien för CBRE. Han påpekar att landet faktiskt inte befinner sig i ett ”efter Brexit-tillstånd” ännu, utan enbart i ett ”efter folkomröstningstillstånd”. Fastighetsmarknaden i London har redan hämtat sig efter den första chocken, menar han, och han tror att hyresnivåerna kommer att vara stabila i åtminstone ytterligare två år.

  – Men allt handlar inte heller om Brexit, exempelvis tampas London med det låga oljepriset. Och Brexit-processen kommer att pågå i åratal, det här är inget sprintlopp utan ett maraton, säger Miles Gibson.

  Jules Pipe är noga med att påpeka att det är bra för Europa om London klarar sig och har fortsatt tillgång till europeiska marknader.

  – Alternativet till London om finansbranschens flyttar är inte den europeiska kontinenten, utan New York eller Hongkong, säger han.

  Panelens uppfattning var alltså att London kommer att hålla sig på fötterna. Däremot berättar Tomas Jurdak från fastighetsutvecklingsföretaget HB Reavis, grundat i Slovakien med huvudkontor i Luxemburg, att man stoppat satsningar i flera brittiska regionstäder till följd av resultatet i folkomröstningen.

  Daniel Bergstrand

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x