+
Ikeas varuhus i Malmö. Foto: Wikipedia/Jin Zan.
 • Ikeas storaffär i hamn

  PUBLICERAD 2017-03-07 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-03-09 09:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ikea Centres försäljning av en stor portfölj med handelsplatser till Pradera är nu i hamn. Man säljer 25 handelsplatser i åtta europeiska länder för 900 miljoner euro, 8,6 miljarder kronor, till en retailfond som förvaltas av Pradera. Det rapporterar PropertyEU.

  Samtliga handelsplatser är i nära anslutning till Ikea-varuhus och bland stora hyresgäster återfins Media Markt, OBI, Decathlon och Leroy Merlin.

  – Dessa hyresgäster drar stor fördel av den dragningskraft som Ikea-varuhusen ger handelsplatserna, säger David Fletcher, vd för Pradera i samtal med PropertyEU.

  Han tillägger att fastigheterna utgör en utmärkt portfölj.

  Som Fastighetsnytt kunde rapportera i september 2016 valde Ikea ut Pradera bland ett stort antal intressenter. Då löd rapporterna att man skulle sälja 27 handelsplatser men enligt PropetyEU handlar det alltså om 25 stycken varav 17 är belägna i Tyskland, Frankrike och Polen.

  Tillträde till dessa väntas ske i början på april och resterande åtta tillträds i slutet på augusti. De åtta handelsplatserna finns i Sverige, Finland, Danmark, Tjeckien och Schweiz. Enligt tidigare rapporter är fyra av handelsplatserna belägna i Sverige. Sammanlagt rör det sig om en uthyrningsbar yta om 538 000 kvadratmeter, fördelad på 500 huskroppar.

  Affären möjliggörs av aktieemission till LJ Partnership som redan i maj 2016 köpte en betydande minoritetsdel i Pradera. I samband med affären bildar man en europeisk retailfond, Pradera European Retail Parks SCSp, som formellt blir ägare av fastigheterna. Den första kapitalresningen till fonden är redan klar.

  Sedan tidigare är det känt att Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Ikea Centres och JLL var rådgivare till Pradera.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived