+
Amanda Lundeteg, vd på AllBright. Foto: AllBright.
 • Fastighetsbolag utmanar i jämställdhet

  PUBLICERAD 2017-03-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-27 15:19

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fyra fastighetsbolag har tecknat avtal med stiftelsen AllBright om att under året gå igenom ett program för att öka jämställdheten i bolagen. Förhoppningen är att sätta press på hela branschen att göra detsamma.

  Den senaste AllBrightrapporten visade en 33-procentig andel kvinnor i de fastighetsbolagens ledningar – högst andel bland alla branscher, och en ökning från 18 procent på bara fem år. Trots det är det en lång väg kvar till jämställdhet. De fyra bolag som nu tar ytterligare ett steg är Akademiska Hus, Castellum, Forsen och allmännyttiga MKB.

  – Vi har samlat fyra bolag som vill utvecklas. De sätter konkurrensen åt sidan och är istället intresserade av att samarbeta för en mer jämställd bransch. Man har förstått att att jämställdhet är bra för affärerna och bolagen är angelägna om att återspegla människorna som de verkar för, säger Amanda Lundeteg, vd på AllBright.

  Genom att som första bransch teckna det så kallade AllBrightavtalet förbinder sig bolagen att under 2017 gå igenom ett första fyrstegsprogram som innebär att:

  1. Kartlägga medarbetarnas upplevelse av jämställdhet på arbetsplatsen genom medarbetarenkäter
  2. Budgetera för ett aktivt jämställdhetsarbete
  3. Erbjuda minst en normkritisk utbildning till ledningsgrupp och medarbetare och därmed utbilda bort okunskap
  4. Sätta in aktiva åtgärder för att skapa ledningsgrupper där inget kön representerar mer än 60 procent eller mindre än 40 procent

  – Vi måste ta oss an den här uppgiften på ett mer osentimentalt sätt, mer strukturerat. Inte ägna oss åt symbolhandlingar som inte förändrar på djupet, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd på Akademiska Hus till Svenska Dagbladet.

  – För mig är det enkelt, det är en del av vårt hållbarhetsarbete och det är lönsamt med jämställdhet. Jag tycker att det är viktigt att kunna göra skillnad. Och det finns så otroligt mycket kvar att göra, säger Castellums vd Henrik Saxborn till samma tidning.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived