+
 • Vart femte storstadshushåll trångbott

  PUBLICERAD 2017-02-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-14 16:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  I Sveriges tre storstäder är vart femte hushåll idag trångbodda. Inom fem år spås dessutom mellan 5 och tio procentenheter fler av de asylsökande att söka sig till just storstäderna. Det visar en ny rapport som analysföretaget Evidens gjort på uppdrag av HSB.

  I rapporten definieras trångboddhet enligt norm 3: “om andra än sammanboende vuxna tvingas dela sovrum”. Enligt rapporten är så fallet i en femtedel av hushållen i storstäderna, och en tiondel i övriga landet.

  – Den ökade trångboddheten får stora konsekvenser för både individer och samhället. Samhället riskerar att dras isär och en redan bristfällig integration riskerar att försämras ytterligare, säger Anders Lago, förbundsordförande på HSB.

  Stort mörkertal
  Rapporten visar också att cirka hälften av asylinvandrarna och cirka 65 procent av anhöriginvandrarna bosätter sig i storstadsregionerna, och att koncentrationen dit kommer att öka med 5 till 10 procentenheter de kommande fem åren.

  – Vi vet att asylsökande som väljer sitt boende på egen hand i praktiken alltid blir inneboende hos släktingar och vänner. Vi får dessutom allt fler papperslösa, som helt saknar boende, flyttar runt och som överhuvudtaget inte syns i någon statistik, säger Anders Lago.

  Sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet är enligt rapporten starkt. För att lösa problemen vill HSB, bland många andra, se ett ökat socialt fokus i bostadspolitiken.

  – Problemen på bostadsmarknaden är omfattande och berör flera politikområden. Vi behöver exempelvis möta arbetskraftsbristen i byggsektorn, coh utbilda och ta tillvara på nyanländas kompetens. En avgörande del för att skapa en bättre bostadsmarknad är att skapa en ny social bostadspolitik, säger Anders Lago.

  Enligt honom handlar det bland annat om att införa bättre bostadsbidrag och stöd till bosparande.

  HSB är inte de första som förespråkar en ny social bostadspolitik. Så sent som igår kom nyheten om att Socialdemokraterna tillsätter en expertgrupp för att ta fram just en sådan.

  Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stabilt framåt för samhällsbyggaren

  Fastighetsmarknad Offentliga hyresgäster och stabilt kassaflöde kombinerat med den demografiska utvecklingen har lockat fler och fler investerare till segmentet samhällsfastigheter. Men behoven växer och Nils Styf, vd för Hemsö, tror att kommunerna kan få det jobbigt framöver när de måste växla upp inom skola, vård och omsorg.

 • Ledningsförändringar hos Castellum

  Fastighetsmarknad Castellum gör om i strukturen och bildar tre nya enheter inom kontor och logistik, vilket också medför förändringar i koncernledningen. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

 • ANNONS
  • Grönt ljus för Pembrokes nybygge

   Nyheter Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har antagit detaljplanen för Hästen 21, vilket innebär att Pembrokes om/nybygge på 40 000 kvadratmeter i centrala Stockholm får grönt ljus. 

  • Viskaholm fullt uthyrd

   Uthyrning väst Nordea blir ny hyresgäst i Viskaholm i Borås och i samband med uthyrningen är fastigheten fullt uthyrd. Övriga hyresgäster inkluderar Riksbyggen, AB Bostäder i Borås, Ikkab, Bengt Dahlgren, Tengbom och Adwise Media. 

 • Agora säljer i Södertälje och Falköping

  Transaktioner Agora säljer en fastighet i Södertälje och tre fastigheter i Falköping. Försäljningarna sker till ett gemensamt underliggande fastighetsvärde om totalt 250 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • Eventuellt överens om trepartssamtal

  Fastighetsmarknad SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om inriktningen för arbetet i de trepartssamtal som initierades i somras. Men avtalen är inte undertecknade ännu.

 • Väcker åtal mot Kindberg

  Norr, Nyheter Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har på måndagen väckt åtal mot Östersund FK:s ordförande tillika före detta vd på Östersundshem, Daniel Kindberg. Åtalet gäller grov ekonomisk brottslighet. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived