+
 • Vart femte storstadshushåll trångbott

  PUBLICERAD 2017-02-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-14 16:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  I Sveriges tre storstäder är vart femte hushåll idag trångbodda. Inom fem år spås dessutom mellan 5 och tio procentenheter fler av de asylsökande att söka sig till just storstäderna. Det visar en ny rapport som analysföretaget Evidens gjort på uppdrag av HSB.

  I rapporten definieras trångboddhet enligt norm 3: “om andra än sammanboende vuxna tvingas dela sovrum”. Enligt rapporten är så fallet i en femtedel av hushållen i storstäderna, och en tiondel i övriga landet.

  – Den ökade trångboddheten får stora konsekvenser för både individer och samhället. Samhället riskerar att dras isär och en redan bristfällig integration riskerar att försämras ytterligare, säger Anders Lago, förbundsordförande på HSB.

  Stort mörkertal
  Rapporten visar också att cirka hälften av asylinvandrarna och cirka 65 procent av anhöriginvandrarna bosätter sig i storstadsregionerna, och att koncentrationen dit kommer att öka med 5 till 10 procentenheter de kommande fem åren.

  – Vi vet att asylsökande som väljer sitt boende på egen hand i praktiken alltid blir inneboende hos släktingar och vänner. Vi får dessutom allt fler papperslösa, som helt saknar boende, flyttar runt och som överhuvudtaget inte syns i någon statistik, säger Anders Lago.

  Sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet är enligt rapporten starkt. För att lösa problemen vill HSB, bland många andra, se ett ökat socialt fokus i bostadspolitiken.

  – Problemen på bostadsmarknaden är omfattande och berör flera politikområden. Vi behöver exempelvis möta arbetskraftsbristen i byggsektorn, coh utbilda och ta tillvara på nyanländas kompetens. En avgörande del för att skapa en bättre bostadsmarknad är att skapa en ny social bostadspolitik, säger Anders Lago.

  Enligt honom handlar det bland annat om att införa bättre bostadsbidrag och stöd till bosparande.

  HSB är inte de första som förespråkar en ny social bostadspolitik. Så sent som igår kom nyheten om att Socialdemokraterna tillsätter en expertgrupp för att ta fram just en sådan.

  Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived