+
Alf Karlsson på sen. Foto: Maria Nordlander.
 • Valrörelse med fokus på bostadspolitik?

  PUBLICERAD 2017-02-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-23 17:10

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under bostadsseminariet på Business Arena Umeå talade på förmiddagen bland annat Alf Karlsson, statssekreterare till bostadsminister Peter Eriksson. Förutom att presentera regeringens bostadspolitiska program, pratade han mycket om vikten av att bättre utnyttja det befintliga beståndet.

  – Vår viktigaste tillgång är inte de 67 000 bostäder som är prognostiserade att byggas i år – det är de miljontals bostäder som redan finns. När vi säger 700 000 bostäder menar vi inte att det ska byggas 700 000 bostäder – utan mycket ska tillskapas på flera olika sätt.

  Han beskrev också situationen som uppstod när Alliansen förra våren valde att lämna de bostadspolitiska samtalen med regeringen.

  – De politiska partierna var ganska bra på att döda varandras älsklingar. Man får inte så bra samtal om man vänder sig till en socialdemokrat och säger att ”vi vill ta bort investeringsstödet”, och vice versa. Peter har vid flera tillfällen försökt påbörja nya samtal – gensvaret har varit något avmätt.

  Alf Karlsson menar att den största utmaningen i dagens bostadsbyggande är att det som byggs inte kan efterfrågas av alla, särskilt unga, nyanlända och de med låga inkomster.

  – De har inte möjligheten att efterfråga en nybyggd lägenhet med en hyra på 13 000 kronor i månaden. Och de kan absolut inte efterfråga en bostadsrätt – det är inte en del av deras verklighet.

  I kommande propositioner från regeringen ska man enligt Karlsson ta upp undantag från vissa bestämmelse i plan- och bygglagen, fler steg för en mer effektiv PBL, tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder och vissa begränsingar av rätten att överklaga beslut.

  Man även att skärpa kraven på kommunerna att jobba med en tydlig bostadsplanering och en tydligare översiktsplan.

  – Det är tydligt att vi måste få en bättre marknad med bättre åtgärder från kommunerna men också ett system där de bostäder som byggs även byggs under lågkonjunktur.

  Om knappt två år är det återigen val i Sverige. I valrörelsen hoppas Alf Karlsson att det blir stort fokus på bostadspolitiken.

  – Jag ser fram emot en valrörelse 2018 där förhoppningsvis alla partier kommer att säga att skattefrågor inom bostadspolitiken är det viktigaste som finns, säger han.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived