+
 • Beslut om tomträttsavgälder tillbaka till nämnden

  PUBLICERAD 2017-02-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-23 09:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under onsdagen hade borgarrådsberedningen i Stockholms stad ett sammanträde där den socialdemokratiskt ledda  majoriteten valde att upphäva kommunfullmäktiges beslut om nya tomträttsavgälder, enligt ett pressmeddelande från Moderaterna i staden.

  I Socialdemokraternas nu upphävda förslag motsvarar de föreslagna avgäldsnivåerna 30 procent av markens marknadsvärde multiplicerat med en avgäldsränta om 3,25 procent. Vid upplåtelse av nya tomträtter föreslås räntan i stället vara 4,5 procent av samma reducerade markvärde.

  Enligt Jan Valeskog (S), vice finansborgarråd i Stockholm, är Moderaternas agerande rättshaveristiskt och att beslutet är upphävt menar han är en “sanning med modifikation”.

  – Detta gör de enbart för att sätta käppar i hjulet. De har inga egna förslag, och gör istället såhär för att stoppa vårt. Det tycker jag är svagt av ett politiskt parti, säger han till Fastighetsnytt.

  Moderaterna har sedan förslaget uppkom hävdat att hanteringen av ärendena inte följt kommunallagens beredningskrav, och att fullmäktiges beslut skulle kunnat upphävas i domstol.

  – Socialdemokraterna gör nu det vi krävde redan i november, nämligen att exploateringsnämnden skulle få möjlighet att yttra sig över de reviderade förslagen till tomträttsavgälder. Hade de lyssnat på oss då så hade de inte behövt upphäva sitt eget beslut i kommunfullmäktige. Dagens beslut bekräftar bara det faktum att detta ärende har varit illa berett från början och det är heller inte första gången, säger oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Joakim Larsson (M).

  Ärendet, som redan varit en vända hos exploateringsnämnden, kommer nu alltså att gå ännu en vända dit. Enligt Valeskog är det inget som kommer att förändras i förslaget.

  – Det Moderaterna klagat över tidigare är att förslaget har för höga avgälder. Den revidering vi gjort ger en minskad kostnad på 60 miljoner kronor – alltså tvärtom det man klagat på tidigare. Men vi gör det här då vi hellre är “safe than sorry” och förhoppningsvis sparar in på de kostnader och tid som det tagit om Moderaterna dragit det här till domstol.

  – Kärnfrågan för oss är att innehållet i socialdemokraternas förslag slår alldeles för hårt mot tusentals hushåll i Stockholm. Vårt förslag är istället att kommunstyrelsen ska hemställa till regeringen om att ändra i Jordabalken så att en årlig indexuppräkning av tomträttsavgälder för bostäder blir möjlig, säger Joakim Larsson.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. Kerstin Annadotter 2017-02-23

   En årlig uppräkning är bättre ur pedagogiskt perspektiv. Men jag upprepar det jag framför tidigare i detta ämne:
   Om inte staden tar ut värdet på sin ägandes mark så kommer värdestegringen att kapitaliseras i priset på den privatägda bostaden. Det vill säga att bostadsrättsinnehavare och villaägare får ut hela vinsten på det ökade bostadsvärdet i en situation där de inte äger marken. Det betyder att de privatpersoner som säljer sina bostäder kan tillgodogöra sig värdet på kommunens/skattekollektivets markinnehav medan kommunen/skattekollektivet inte får betalt för sin mark. De som fortsätter att inneha bostaden har för låga kostnader för bostaden på grund av för låg markhyra.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x