+
Kurt Eliasson och Anna Sander.
 • Statlig genomlysning av byggreglerna

  PUBLICERAD 2017-02-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-23 14:09

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen tillsätter en kommitté som ska se över byggreglerna i syfte att modernisera regelverken och därmed gynna ökad konkurrens och ökat bostadsbyggande. Kommittén består av SABOs före detta vd Kurt Eliasson och Anna Sander, projektledare för stadsutvecklingsområdet Rosendal i Uppsala.

  Uppdraget går ut på att genomföra en ”systematisk och grundlig översyn” av utvalda kapitel i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen samt Boverkets byggregler och föreskrifter.

  I förlängningen är syftet med översynen är att modernisera regelverken och därmed gynna ökad konkurrens och ökat bostadsbyggande. Regelverkets ändamålsenlighet, effektivitet och omfattning ska även utredas.

  – Nu tar vi ett rejält grepp om regelkrånglet i byggbranschen. Det ska bli enklare, tydligare och mer transparent. De svenska byggreglerna ska i framtiden vara utformade så att de bidrar till ökad konkurrens och så att byggherrar och entreprenörer får utrymme att utveckla bättre och billigare lösningar. Med tydliga spelregler kommer fler att vilja investera i bostadsbyggande, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

  Under utredningens gång har kommittén möjlighet att vid behov föreslå ändringar i regelverk som ställer krav på utformning och konstruktion av byggnader och anläggningar.

  Uppdraget ska delredovisas den 29 dec 2017 (Standarder) och den 30 november 2018 (Miljö- och klimatpåverkan) för att slutredovisas till Regeringskansliet senast den 13 december 2019.

  Kommittén kommer alltså att ledas av Anna Sander och Kurt Eliasson.

  Anna Sander har bland annat jobbat som miljö- och kvalitetsdirektör på NCC, departementsråd och chef för enheten med ansvar för plan- och byggfrågor inom Regeringskansliet och som chef för forsknings- och innovationsstrategier hos WSP. I dag är hon projektledare för stadsutvecklingsområdet Rosendal i Uppsala kommun.

  Kurt Eliasson har bland annat varit direktör i Riksbyggen innan han blev vd i Göteborgs kommuns fastighetskoncern Framtiden. Från 2006 till sin pensionering 2016 var han vd för SABO.

  Maria Nordlander

  3 kommentarer

  1. Kilroy 2017-02-25

   Tja, arkitekten har väl knappast ensamrätt på samhällsbyggandet. Det är väl snarare så att det finns en övertro på kontroll och brist på tro att företagen inte kan tolka vad som efterfrågas av människor. Utredningens ledning borgar för att det blir små förändringar av nuvarande regelverk.

   Reply

  2. Jenny Lundahl 2017-02-25

   Vi som är de som bor och de som kan planera, dvs arkitekterna, är de som ska vara med och utforma goda, innovativa, resilienta och hållbara bostäder. Entreprenörer och byggherrar tenderar att låta det egna företagets intresse råda över långsiktiga behov. Byggreglerna ska värna den goda bostaden högre än konkurrens och entreprenörers och byggherrars möjligheter till goda affärer.

   Reply

  3. Jimmy 2017-02-24

   Det finns säkert redan många undersökningar som syftar till just dessa. Här har vi en till exempel http://fto.se/projekt/pti-projektet/, en undersökning som tagit reda på vad deltagarna i byggprocessen själva upplevt och relevanta lösningsförslag har tagits upp baserat på detta och en omfattande litteratur studie med vettiga lösningsförslag.

   Man behöver inte alltid börja om från början.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x