+
 • Överenskommelse för ”Stockholmshyra”

  PUBLICERAD 2017-02-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-20 08:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  En hyressättning som utgår ifrån bostädernas läge i Stockholm. Det vill Hyresgästföreningen region Stockholm och tre av de kommunala bostadsbolagen se.

  På måndagen undertecknas en överenskommelse mellan parterna som går ut på att skapa en hyressättning som ”bättre speglar det som dagens hyresgäster värdesätter i sitt boende”.

  Tanken är att man bättre ska kunna beräkna en lägenhets hyra utifrån område, hus, lägenhet och service – inom ramen för nuvarande lagstiftning.

  – Med Stockholmshyra ska alla hyror sättas utifrån tydliga och överenskomna kriterier som tillämpas och gäller för alla lägenheter – ”lika lägenhet, lika hyra”, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

  Eventuella hyresjusteringar kommer att införas över tid. Vilka kriterier som påverkar hyran, exempelvis område, hus, lägenhet och service och en plan för implementering ska finnas på plats till årsskiftet 2017/2018 – även om man kan tänka sig att modellen främst kommer att påverka lägenheter i innerstaden.

  I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen att problemet är att “Dagens hyressättning utgår från ett system där t ex fastighetens ålder har stor inverkan på hyran. Två hyresgäster som bor i likvärdiga lägenheter på samma gata kan idag ha olika hyror. Det är svårt för en hyresgäst att förstå vad man betalar för. Hyressättningen ska vara tydlig och konsekvent”.

  – Detta är ett mycket viktigt steg för att säkra hyresrättens framtid och utveckling i Stockholm. Det är viktigt att förutsättningarna är tydliga, både för hyresgäst och hyresvärd, säger Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder.

  En liknande modell tillämpas redan i bland annat Malmö, där man använder sig av ”geografisk hyressättning” – Malmömodellen.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. EC 2017-04-02

   Skall vi fattigpensionärer drivas från våra lägenheter nu för att vi råkar bo i innerstanden? Vart skall vi ta vägen? Gatan?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x