+
Vision för Sorgenfri. Bild: Malmö stad.
 • Malmö stad köper för att bygga

  PUBLICERAD 2017-02-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-14 14:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Malmö stad köper en fastighet i Sorgenfri för att bygga bostäder, förskola och park. Förvärvet är ett led i att omvandla industriområdet till modern stad.

  Det var på tisdagen som Malmös tekniska nämnd godkände ett köpeavtal för fastigheten, Brännaren 20, som ligger i de norra delarna av Sorgenfri.

  Tillsammans med grannfastigheten Brännaren 16, som staden redan äger, skapas möjligheter till en samlad utveckling av förskola för 80 barn, totalt cirka 10 000 kvadratmeter BTA. Dessutom ska byggrätter för bostäder skapas.

  – Det här förvärvet inleder andra etappen i utbyggnaden av Sorgenfri, som just nu pågår för fullt i det tidigare storkvarteret Spårvägen. Det är en lång process som bland annat inkluderar fler markförvärv, inventering av samtliga byggnader, rivning, marksanering och eventuellt även sanering inne i byggnader. Allt detta måste göras innan det är möjligt att bygga på Brännaren 20, säger Jan Johansson, fastighetskontorets projektledare för utbyggnaden av Sorgenfri.

  Fastigheten som köps är i dagsläget bebyggd med en blandning av kontors- och industrilokaler. Förskoleförvaltningen hyr idag kontors- och industribyggnaden med gavel mot Industrigatan för möbelhantering.

  – En förskola full av ungar, bostäder i nya och gamla byggnader, idrottshall och butiker – kvarteret Brännaren kommer att bli en levande del av staden och det är vi många som ser fram emot, säger Anders Rubin (S), tillförordnad ordförande i tekniska nämnden.

  Under samma sammanträde godkändes även tre markförsäljningar till HSB och JM som tillsammans ska ge 155 nya bostäder i samma område.

  Enligt köpeavtalet tillträder Malmö stad fastigheten den 1 maj 2017. Köpeskillingen för Brännaren 20 är drygt 25 miljoner kronor och säljare är Hansson & Rydberg Fastighets i Malmö.

  Affären förutsätter att kommunfullmäktige godkänner köpeavtalet.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived