+
Glasgow. Foto: Dreamstime.
 • Glasgow försöker kika in i framtiden

  PUBLICERAD 2017-02-17 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-02-17 15:43

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Glasgow är en av de städer i Europa som ligger långt fram när det gäller öppen data och digitalisering. Fastighetsnytt ställde tre frågor till Gavin Slater som ansvarar för energifrågor i staden. Tillsammans med Rotterdam och Umeå är man också med i EU-projektet RUGGEDISED som ämnar till att lyfta fram föregångare när det gäller att skapa den resurseffektiva staden.

  Glasgow ses som en föregångare när det gäller att anpassa sig till den digitala eran. Vad är det som gjort att staden lyckats inom detta område?
  Glasgow har varit framgångsrik i att identifiera hur data och smart infrastruktur kan integreras för att tillhandahålla nyttig service inom olika sektorer i staden. Integrationen av smart teknologi och dataanalys har möjliggjort att vi kunnat identifiera möjligheter som annars hade varit svåra att upptäcka. Detta i sin tur har inneburit att vi framgångsrikt kunnat säkra finansiering till att fortsätta vår utveckling mot att bli en riktigt smart stad.

  Vilken typ av nya företag ser du dyka upp i Glasgow i framtiden?
  Glasgow har utvecklat en stark miljö för företag som arbetar med att förändra konventionella affärsmodeller där man skapar nya, innovativa och disruptiva affärsmodeller. Företagen som omfamnar den växande tillgången på data i staden hittar nya sätt att erbjuda tjänster. Kommunfullmäktige i Glasgow har etablerat en affärsinkubator som hjälper dessa små företag genom att tillhandahålla en miljö där de kan samlokaliseras och utveckla ytterligare affärsmodeller när de interagerar. Detta har redan burit frukt genom en ny kommunikationsteknologi, initialt skapat av ett företag som utvecklar sensorer, som nu används för datatransport för innovativa energilösningar.

  Inom dina områden – miljö och digitalisering – vilka ämnen är de viktigaste för Glasgow i dag?
  Vi arbetar nu med att försäkra oss om att vi bygger in den rätta tekniken inom våra verksamheter så att vi kan fortsätta vara innovativa framöver. För att lyckas med det måste vi kika in i framtiden så att vi inte låser oss själva ute från framtida möjligheter. Detta är en stor utmaning när vi pratar om två områden som utvecklas så snabbt som det digitala och miljön.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived